Популярни митове за кожата и истината за тях, обяснени от дерматолог

Кожата е най-големият ни орган и нещо, което можем да приемем за даденост, когато е здрава. Като академичен дерматолог често чувам подвеждащи "факти", които изглеждат упорито трайни, пише Сара Дж Браун, професор по молекулярна и генетична дерматология, старши научен сътрудник на Wellcome Trust, от Университета в Дънди.

Ето някои от най-често споделяните митове, които могат да бъдат опровергани веднага, и някои истини, на които можете да се доверите:

1. Кожата постоянно се обновява
ИСТИНА Кожата осигурява динамична бариера между вътрешната среда на тялото и външния свят.

Клетките, наречени кератиноцити в епидермиса (външния слой на кожата), постоянно се делят, като произвеждат клетки, които се движат нагоре през този слой и се отделят от неговата повърхност.

Кожата е богат източник на стволови клетки с капацитет за делене и обновяване.

2. Пийте два литра вода на ден за здрава кожа

НЕВЯРНО. Количеството вода, което пиете, не влияе директно върху кожата ви. Водата се подава към кожата чрез кръвта, протичаща през дермата, вътрешния слой на кожата; водата се губи от епидермиса, особено в суха среда.

Необходима е вода за поддържане на хидратацията на кожата, а когато сте сериозно дехидратирани, кожата ви изглежда вяла и е по-малко еластична. При здрав човек вътрешните органи - бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове, контролират количеството вода, което достига до кожата.

Няма фиксиран обем вода, който трябва да пиете, просто зависи от количеството, което използвате и губите.

3. Стресът може да направи кожата нездрава

ИСТИНА. В съвременния живот има много здравословни проблеми, за които обвиняват стреса, но в научни изследвания са показани няколко състояния на кожата (виж по-долу), които се влошават от житейски събития, вероятно чрез стрес хормони, включително кортизол (стероиден хормон, изработван в надбъбречните жлези).

Забележителни примери са:
лопеция ареата - автоимунно състояние, при което имунитетът на тялото започва да атакува космените фоликули, причинявайки падането на косата;

псориазис - друго автоимунно състояние, което причинява лющене и възпаление на кожата

екзема - сърбящото зачервено възпаление на кожата често се появява заедно с астма, сенна хрема и други алергии.

4. Яденето на шоколад причинява акне

НЕВЯРНО Акнето вулгарис, обикновеното "тийнейджърско" акне, което всъщност може да се запази в 30-те и 40-те години, се появява в резултат на взаимодействието между хормоналните ефекти върху мастните жлези в кожата, плюс имунния отговор на кожата към блокираните пори и микробите, живеещи в кожата.

Режим на хранене с високо съдържание на мазнини е нездравословен за много причини, но той не причинява акне.

Всъщност някои таблетки, предписани за тежко акне, като перорален изотретиноин, се абсорбират по-добре, когато хапчетата се поглъщат с мастно брашно - и това може да включва шоколад.

5. Прахът за пране причинява екзема

НЕВЯРНО Екземата е състояние, при което кожата е суха, сърбяща и червена. То е причинено от комбинация от генетични фактори и екологични ефекти, водещи до възпаление.

Сапун, перилни препарати и прахове за пране могат да раздразнят кожата и да допринесат за сухотата, защото отстраняват мазнината от кожата (точно както миещата течност премахва мазнината от съдовете ви).

Биологичните прахове за пране съдържат ензими - протеини, които разграждат мазнините и други протеини, които премахват петна, и те могат да дразнят чувствителната кожа, така че могат да влошат екземата.

Важно е всяко измиващо средство да се изплакне добре от дрехите, преди да ги носите, за да се избегне дразнене на кожата.

6. Бели петна върху ноктите = калциев дефицит

НЕВЯРНО. Ноктите се произвеждат в матрицата на ноктите, област под кожата в горния край на нокътя. Ако матрицата е травмирана, удряна или ухапана, се появява дефект в развиващия се нокът и може да остане затвоен въздух. Това изглежда като бял знак, когато нокътът израсне.

Калцият е важен за здравите нокти (както и за здрави кости и зъби), но тези бели петна не са признак на дефицит.

7. Слънцето е добро за вас

ИСТИНА & НЕВЯРНО Много хора са преживели добрия ефект на слънчевия ден, но има добри и лоши последици от слънчевата светлина.

Светлината от слънцето е смес от различни дължини на вълни - някои са видими за човешкото око, някои са по-къси от цветовете, които можем да видим - те се наричат ​​ултравиолетови (UV), а някои са по-дълги - инфрачервените.

Различните дължини на вълните имат различно въздействие върху кожата.

В кожата UVB служи за производство на витамин D, който е от съществено значение за здравето на костите. Без излагане на слънце този витамин трябва да се получи от храната.

Дерматолозите използват специфични дължини на вълните от UVA и UVB във внимателно контролирани дози, за да намалят възпалението на кожата, ценно лечение за някои кожни състояния.

Но когато кожата е изложена на твърде много ултравиолетови лъчи, те могат да повредят ДНК на клетките на кожата, което води до неконтролиран растеж - основа на рака.

Като цяло, в ежедневието, освен ако нямате заболяване или не сте на лечение, което потиска имунната ви система, слънцето е добро за вас в умерени количества, но винаги избягвайте слъчневото изгаряне.

Не усложнявай
Основните принципи за поддържане на кожата здрава. Трябва редовно да измивате кожата си, за да отстраните замърсяванията, но не толкова, че да отстраните необходимите влага и водоустойчиви вещества.

Използвайте овлажняващ крем, ако чувствате кожата си стегната или суха - тези на мазна основа действат най-добре, освен ако кожата е склонна да образува акне. В този случай трябва да използвате немазен крем на водна основа.

Избягвайте стреса, ако е възможно, спазвайте здравословна диета и пийте вода, когато се чувствате жадни. И накрая, защитете кожата си от прекалено много слънце с шапка и облекло или слънцезащитен крем.

Оригинално статията е пупликувана в The Conversation под лиценз Creative Commons. .

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини