15 °C

Хиляди кърджалийци излязоха да празнуват Трети март, стълпотворение в Градската градина

  Хиляди кърджалийци излязоха да празнуват Националния празник Трети март. Градската градина отесня да поеме желаещите да присъстват на празничния ритуал и концерт. В парка се изсипаха стотици зрители на празничното шествие. Множеството бе допълнено и от ученици ,манифестирали по улиците на града.

    На тържеството присъстваха кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис,  областният управител Никола Чанев, народният представител Адлен Шефкед,председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, енорийският свещеник отец Петър,зам.-районният мюфтия Насуф Насуф.

  С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на воините загинали за освобождението на България.Бяха поднесени венци и цветя.

    В празничното си приветствие кметът Хасан Азис бе категоричен, че Трети март е празник , който ни обединява и призова единството да се запази. Градоначалникът посочи,че Националния празник е символ на едно начало, на стъпка на България към Европа. Макар спазван за кратко Сан Стефанският мирен договор от 1878 г. отваря вратите на България към свободата. Затова 141 години по-късно ние честваме Трети март и се прекланяме пред паметниците и братските могили на освободителите, дали живота си за България. Независимо от противоречивата руска външна политика,  цар Александър II е бил категоричен , приемайки мисията на спасител на българите. Той кратко резолира молбата на Екзарх Йосиф:”България да се освободи!”. Днес в страната ни са гробовете на 67 512 руски воини. За свободата са се сражавали и 15 000 българи-доброволци. Като нация сме излезли по мъдри от миналото, гледайки към бъдещето, подчерта ораторът.

  Днес ние продължаваме да искаме свобода и заедно можем да я постигнем. Свобода на словото, свобода на мисълта, свобода на духа, подчерта Хасан Азис.

  Във всеки от нас има по капка кръв от борците и ние трябва да предадем на идните поколения, заключи градоначалникът. Той възкликна „Да живее България!”.

    Официалната церемония бе последвана от празничен концерт на самодейни и професионални състави от Дома на културата в Кърджали.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
  21 ное 2019
  Последни новини