2 °C

Петнадесет години без прекъсване в Кърджали кмет, поп и мюфтия си пият Третомартенското кафе при даскала

Изображение 1 от 5

  Петнадесет години поред без прекъсване кмет , поп и мюфтия в Кърджали си пият третомартенското кафе при даскала. По традиция се закичват и с мартеници. И тази година по случай 141 години от Освобождението по инициатива на градоначалника инж.Хасан Азис градските духовни водачи седнаха на една маса.

  Даскалът Байрам Юсеин като домакин взе първи думата и сподели, че води тефтерче от 30 години. Отгръща го за да види важните събития отбелязани в него. За 2019 г. е годишнината от първото Третомартенско кафе. Това е кафе на толерантността, което се пие в Столицата на толерантността , отбеляза Байрам Юсеин. Той изрази надежда,че идващите поколения ще продължат традицията на толерантност.

    Бившият главен мюфтия и съветник на главният мюфтия-Фикри Сали бе лаконичен: Пожелавам здраве и благоденствие на целия български народ! Да продължим да пишем хубава обща история!

   Енорийският свещеник отец Петър подчерта, че обича да пие кафето си с турци. Турците знаят как да го пият и защо го пият, посочи духовникът. Като професор- историк той се облегна на фактите. Посочи,че Освобождението от османско иго е било освобождение на българи, турци,българомохамедани от Кърджали. Те заедно са въстанали срещу Падишаха и заедно са станали жертва на неговото отмъщение. Всички жители от трите общности, населявали Кърджали са били изклани и на тяхно място са били заселени пришълци. Местните турци, българи и българомохамедани не били допускани в Кърджали. Дори им е било забранено да пият вода от Айше Молла. Отецът се позова на документи. Каза,че начело на бунта е стоял Кърджа Али, който пръв дръзнал да се възпротиви на султана и заплатил с живота си. Имало идея да се направи паметник на Кърджа Али. Вместо това външни сили, които в миналото поругали гробът му и го превърнали в помийна яма, днес са направили тюрбе в двора на градската джамия по анадолски тертип.  Трети март е общ празник на всички, които сме се освободили от Падишаха. Той е 100% общ празник, подчерта свещеникът.

  Градоначалникът цитира турската поговорка”Едно кафе четиридесет години се помни” и сподели, че неусетно за него са се изтърколили петнадесет години. Националният празник на нашата Родина е общ за всички ни, които сме част от нея. Не може кметът да не е сред хората на този ден. Институциите трябва да дават пример за обединение,а  не обратното. Трябва да се учим от уроците на миналото, за да градим добро бъдеще, категоричен бе кметът. Това е урокът, който искаме да предадем на обществеността с нашето Третомартенско кафе. Историята ни учи за да бъдем успешни заедно, натърти градоначалника. Кармата на Кърджали е да показва истината. Истината е , че обикновените хора винаги са живели заедно, независимо от опитите да бъдат разделяни от хората на властта.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ан
   Анонимен
   1 -9
   17:20, 3 мар 2019
   Замесени са от едно тесто. Краставите кучета се на... Виж коментара
  • 2
   Ка
   Катя
   2 0
   23:11, 3 мар 2019
   Няма лошо, но нека не се изопачава историята ни... Това, което се е отпечатало в родовата памет на българина, няма как да бъде изтрито и фалшифицирано.
  • 3
   Пи
   Пиле шарено
   2 -4
   23:24, 3 мар 2019
   Отврат...убийците с раята сърбат кафе....попе колко ти плащат от дпс?

  Хороскоп за 17.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
  17 фев 2020
  Последни новини