12 °C

Петнадесет години без прекъсване в Кърджали кмет, поп и мюфтия си пият Третомартенското кафе при даскала

Изображение 1 от 5

  Петнадесет години поред без прекъсване кмет , поп и мюфтия в Кърджали си пият третомартенското кафе при даскала. По традиция се закичват и с мартеници. И тази година по случай 141 години от Освобождението по инициатива на градоначалника инж.Хасан Азис градските духовни водачи седнаха на една маса.

  Даскалът Байрам Юсеин като домакин взе първи думата и сподели, че води тефтерче от 30 години. Отгръща го за да види важните събития отбелязани в него. За 2019 г. е годишнината от първото Третомартенско кафе. Това е кафе на толерантността, което се пие в Столицата на толерантността , отбеляза Байрам Юсеин. Той изрази надежда,че идващите поколения ще продължат традицията на толерантност.

    Бившият главен мюфтия и съветник на главният мюфтия-Фикри Сали бе лаконичен: Пожелавам здраве и благоденствие на целия български народ! Да продължим да пишем хубава обща история!

   Енорийският свещеник отец Петър подчерта, че обича да пие кафето си с турци. Турците знаят как да го пият и защо го пият, посочи духовникът. Като професор- историк той се облегна на фактите. Посочи,че Освобождението от османско иго е било освобождение на българи, турци,българомохамедани от Кърджали. Те заедно са въстанали срещу Падишаха и заедно са станали жертва на неговото отмъщение. Всички жители от трите общности, населявали Кърджали са били изклани и на тяхно място са били заселени пришълци. Местните турци, българи и българомохамедани не били допускани в Кърджали. Дори им е било забранено да пият вода от Айше Молла. Отецът се позова на документи. Каза,че начело на бунта е стоял Кърджа Али, който пръв дръзнал да се възпротиви на султана и заплатил с живота си. Имало идея да се направи паметник на Кърджа Али. Вместо това външни сили, които в миналото поругали гробът му и го превърнали в помийна яма, днес са направили тюрбе в двора на градската джамия по анадолски тертип.  Трети март е общ празник на всички, които сме се освободили от Падишаха. Той е 100% общ празник, подчерта свещеникът.

  Градоначалникът цитира турската поговорка”Едно кафе четиридесет години се помни” и сподели, че неусетно за него са се изтърколили петнадесет години. Националният празник на нашата Родина е общ за всички ни, които сме част от нея. Не може кметът да не е сред хората на този ден. Институциите трябва да дават пример за обединение,а  не обратното. Трябва да се учим от уроците на миналото, за да градим добро бъдеще, категоричен бе кметът. Това е урокът, който искаме да предадем на обществеността с нашето Третомартенско кафе. Историята ни учи за да бъдем успешни заедно, натърти градоначалника. Кармата на Кърджали е да показва истината. Истината е , че обикновените хора винаги са живели заедно, независимо от опитите да бъдат разделяни от хората на властта.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Ан
   Анонимен
   1 -9
   17:20, 3 мар 2019
   Замесени са от едно тесто. Краставите кучета се на... Виж коментара
  • 2
   Ка
   Катя
   2 0
   23:11, 3 мар 2019
   Няма лошо, но нека не се изопачава историята ни... Това, което се е отпечатало в родовата памет на българина, няма как да бъде изтрито и фалшифицирано.
  • 3
   Пи
   Пиле шарено
   2 -4
   23:24, 3 мар 2019
   Отврат...убийците с раята сърбат кафе....попе колко ти плащат от дпс?

  Хороскоп за 17.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
  17 ное 2019
  Последни новини