Петнадесет години без прекъсване в Кърджали кмет, поп и мюфтия си пият Третомартенското кафе при даскала

Изображение 1 от 5

    Петнадесет години поред без прекъсване кмет , поп и мюфтия в Кърджали си пият третомартенското кафе при даскала. По традиция се закичват и с мартеници. И тази година по случай 141 години от Освобождението по инициатива на градоначалника инж.Хасан Азис градските духовни водачи седнаха на една маса.

    Даскалът Байрам Юсеин като домакин взе първи думата и сподели, че води тефтерче от 30 години. Отгръща го за да види важните събития отбелязани в него. За 2019 г. е годишнината от първото Третомартенско кафе. Това е кафе на толерантността, което се пие в Столицата на толерантността , отбеляза Байрам Юсеин. Той изрази надежда,че идващите поколения ще продължат традицията на толерантност.

      Бившият главен мюфтия и съветник на главният мюфтия-Фикри Сали бе лаконичен: Пожелавам здраве и благоденствие на целия български народ! Да продължим да пишем хубава обща история!

     Енорийският свещеник отец Петър подчерта, че обича да пие кафето си с турци. Турците знаят как да го пият и защо го пият, посочи духовникът. Като професор- историк той се облегна на фактите. Посочи,че Освобождението от османско иго е било освобождение на българи, турци,българомохамедани от Кърджали. Те заедно са въстанали срещу Падишаха и заедно са станали жертва на неговото отмъщение. Всички жители от трите общности, населявали Кърджали са били изклани и на тяхно място са били заселени пришълци. Местните турци, българи и българомохамедани не били допускани в Кърджали. Дори им е било забранено да пият вода от Айше Молла. Отецът се позова на документи. Каза,че начело на бунта е стоял Кърджа Али, който пръв дръзнал да се възпротиви на султана и заплатил с живота си. Имало идея да се направи паметник на Кърджа Али. Вместо това външни сили, които в миналото поругали гробът му и го превърнали в помийна яма, днес са направили тюрбе в двора на градската джамия по анадолски тертип.  Трети март е общ празник на всички, които сме се освободили от Падишаха. Той е 100% общ празник, подчерта свещеникът.

    Градоначалникът цитира турската поговорка”Едно кафе четиридесет години се помни” и сподели, че неусетно за него са се изтърколили петнадесет години. Националният празник на нашата Родина е общ за всички ни, които сме част от нея. Не може кметът да не е сред хората на този ден. Институциите трябва да дават пример за обединение,а  не обратното. Трябва да се учим от уроците на миналото, за да градим добро бъдеще, категоричен бе кметът. Това е урокът, който искаме да предадем на обществеността с нашето Третомартенско кафе. Историята ни учи за да бъдем успешни заедно, натърти градоначалника. Кармата на Кърджали е да показва истината. Истината е , че обикновените хора винаги са живели заедно, независимо от опитите да бъдат разделяни от хората на властта.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ан
      Анонимен
      1 -9
      17:20, 3 мар 2019
      Замесени са от едно тесто. Краставите кучета се на... Виж коментара
    • 2
      Ка
      Катя
      2 0
      23:11, 3 мар 2019
      Няма лошо, но нека не се изопачава историята ни... Това, което се е отпечатало в родовата памет на българина, няма как да бъде изтрито и фалшифицирано.
    • 3
      Пи
      Пиле шарено
      2 -4
      23:24, 3 мар 2019
      Отврат...убийците с раята сърбат кафе....попе колко ти плащат от дпс?
    Последни новини