18 °C

Ефективна присъда за ромка от Кърджали, не положила достатъчни грижи за 4-те си деца

Майка, зарязала 9-годишния си син сам на улицата да проси посред зима, да взима наркотици, а впоследствие да се разболее от СПИН, се размина с 1000 лева глоба.

Това е само едно от общо 7-те дела за родителска небрежност, решени през миналата 2018 година, съобщава "Телеграф", цитирани от Трафик Нюз.

Справка в Националния център по обществено здраве и анализ показва, че през миналата година общо 65 деца са загинали при инциденти. Съдилищата у нас са осъдили 8 души за родителска небрежност, повечето на глоба или пробация с обществено порицание - прочитане на присъдата по радиото.

Само една жена е била пратена зад решетките за 4 месеца при общ режим заради обременено съдебно минало.

Едва през март миналата година Софийският градски съд се произнася по случай от февруари 2011 г. Тогава ромка с общо 12 деца оставила едно от тях само вкъщи. 9-годишният Сашко ходело да проси на "Сточна гара" с други деца. Било голо, гладно и мръсно. Започнало да взима наркотици, да диша лепило.Майка му изобщо не се интересувала от него. От делото става ясно, че детето никога не е ходило на лекар. Едва по-късно се разбира, че момчето е ХИВ-позитивно. Детето било прибрано от социалните работници и настанявано няколко пъти в кризисни центрове и домове, откъдето бягало многократно, за да се върне на улицата.

Първоначално майката била оправдана от Софийският районен съд, но градските магистрати я признали за виновна и ѝ наложили административно наказание - глоба от 1000 лева.

Единствената ефективна присъда също е на многодетна майка от малцинствата. Решението е на магистратите в Кърджали. Ромката е пратена 4 месеца в затвора, защото не положила достатъчни грижи за 4-те си деца.

През 2016 г. ромката си намерила нов мъж и заминала с две от малолетните си деца на село. Другите две оставила в Кърджали, където започнали да просят, за да изкарват пари за хляб. В същото време майката заедно с другите две деца, също започнали да просят. Децата са били настанени в кризисни центрове от социалните работници. Майката си признала и така съкратила престоя зад решетките. Магистратите ѝ наложили и обществено порицание - присъдата била прочетена три последователни дни по радиото.

petel.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
24 фев 2020
Последни новини