Китай разработва микровълново оръжие

Китай разработва несмъртоносна оръжейна система, базирана на микровълнова радиолокационна технология, която главният инженер на проекта заявява, че подобрява възможностите на страната за противодействие на тероризма, съобщава "Глобал таймс".

Оръжието ще действа върху подкожните нерви на врага, причинявайки му болезнени усещания. Институтът по радиоизмерване в Пекинската корпорация за аерокосмическа наука и промишленост (CASIC) разработва новата военна технология.

Официално проектът се нарича "Микровълнова система за активно задържане". Инсталацията неутрализира "целта", парализира нервите на кожата и причинява болка на врага. Така терористите или други нарушители са лишени от възможността да предприемат активни действия.

Според разработчиците, те успяват да създадат два вида оборудване - един способен да обезвреди индивиди, а друг - цели групи.

"Микровълновото оръжие" преминава тест под контрола на няколко компетентни отдела и служби. Независимо от факта, че процесът и резултатите от тези тестове са класифицирани, вече е известно, че основното оборудване на инсталацията е леко, сравнително компактно и следователно подходящо за извършване на най-широк спектър от операции за задържане на врага.

През последните години китайското правителство засилва борбата срещу тероризма, укрепвайки мерките за сигурност в стратегически важни съоръжения и обществен транспорт. Специално внимание се отделя на методите за предотвратяване на терористични актове в етап на планиране.

Системата не е само в стационарна форма, но се монтира и на превозно средство, която изглежда като микробус, но с радарна антена.

Международни клиенти в страни и региони по протежение на "Един пояс, един път" показват голям интерес към продукта. Това не трябва да се разглежда като оръжие за масово унищожение, отбелязва китайското издание.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини