6 °C

Д-р Маринова: Единствената профилактична мярка срещу морбили е имунизацията

Д-р Магдалена Маринова, специалист инфекциозни болести, началник отделение в МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“: Единствената профилактична мярка е имунизацията.

– Д-р Маринова, какво е морбили и как се предава?

– Морбили е силно заразно заболяване, познато и като дребна шарка. Една от най-заразните болести, познати в съвременната медицина – заболява всеки, който не е преболедувал или не е ваксиниран преди контакта. Вирусът е способен да направи бързо епидемия, като тя може да тръгне дори от само двама-трима болни, ако не се вземат спешни мерки. Предава се по въздушно-капков път: говор, кашлица, кихане или при директен контакт с болен човек. Ако човек не е ваксиниран и не е преболедувал морбили, вероятността да се зарази при контакт с болен е над 90%.

– Какви са симптомите, как протича заболяването?

– Морбили започва с висока температура, хрема, кашлица и зачервяване и сълзене  на очите (конюнктивит). Появяват се характерни петна в устната кухина 2-4 дни след първите симптоми – петната се локализират от вътрешната страна, възпалено гърло, възможно е възпаление на горните дихателни пътища. От три до пет дни след първите симптоми се появява обрив, който започва от участъците зад ушите, върви по кожата на врата и постепенно обхваща тялото. Обривът е най-специфичният симптом на заболяването. От три до пет ни след появата му, той постепенно преминава, след което се наблюдава белене на кожата. Телесната температура  се нормализира.  

– Какво е лечението?

– Лечението в началото е само със симптоматични средства. Няма лекарство, което да действа точно срещу вируса на морбили. При настъпило усложнение, се дават специфични медикаменти. Ако човек се пребори със заболяването, организмът му си създава доживотен имунитет. Образуваните антитела се съхраняват като резерви.

– Д-р Маринова, какво трябва да се направи като има морбили и ние не сме имунизирани?

– Единствената надеждна защита е ваксината.

– Как действа ваксината срещу морбили?

– Ваксината срещу морбили е една от малкото у нас, които са „живи“, които са и много по-ефективни. Това означава, че вирусът се съдържа в променена и обработена форма, която не може да причини зараза. У нас тази имунизация е задължителна. Първата доза се слага на 13 месеца, а втората – на 12-годишна възраст. Ако детето е получило само първата доза, има известна, макар и малка вероятност, да се разболее. Все пак тогава инфекцията преминава по-леко и без тежки усложнения. Ваксината е достатъчно ефективна, за да накара имунната система да образува антитела. Много рядко в дните след поставяне на ваксината може да се появят симптоми, подобни на морбили, но в много по-слаба форма. Това не бива да е повод за паника. Детето не е болно, нито пък отделя вируси, които да заразят околните. Първата доза дава частична защита, а след втората вече е изграден достатъчно добър имунитет. Това гарантира, че при среща с вируса в реалния живот човек няма да се разболее.

 – Д-р Маринова, каква е обстановката в Кърджалийска област има ли регистрирани случаи на морбили?

 – До този момент в областта не са регистрирани случаи на морбили. При съмнение за заболяване е необходимо веднага да потърсите лекарска помощ от специалист по инфекциозни болести.
 

Въпросите зададе: Надя Зидарова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
23 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
23 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
23 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
23 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
23 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
23 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
23 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
23 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
23 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
23 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
23 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
23 яну 2020
Последни новини