Четири са случаите на болни от морбили в Пловдивско

Четири са вече случаите на болни от морбили в Пловдив, съобщи проф. д-р Марияна Стойчева, началник на Инфекциозната клиника в УМБАЛ "Св. Георги".
Болните са две деца и две млади майки. Предстои да бъде изследвано и бебето на едната майка, което също е с температура. 

За първият от случаите заболяването вече е потвърдено с взетите проби, за другите се чака резултатът.

"Всичките са се заразили на територията на нашата страна, което значи, че вирусът вече циркулира тук”, каза проф. Стойчева, цитирана от "Фокус". 

Заразените не знаят дали са имунизирани срещу морбили, само за първия случай се твърди с категоричност, че детето не е имунизирано. 

Типичните признаци на дребната шарка са висока температура, след това възпаление на очите и лицето, кашлица и хрема, след което обривите преминават навсякъде по тялото. 

По думите на проф. Марияна Стойчева засега състоянието на приетите пациенти в Инфекциозната клиника в Пловдив е задоволително.

2-годишното дете от квартал "Столипиново", прието в петък със съмнения за морбили е изолирано, но въпреки това има опасност от разпространение на заразното заболяване.

Oфициалното лабораторно потвърждение за първия случай в страната се очаква в началото на следващата седмица, съобщи Радио Пловдив. Проф. Мариана Стойчева уточни, че момичето на този етап е относително добре и не е развило пневмония. 

От здравната инспекция призоваха майките, които не са извършили задължителната за 13-месечната възраст имунизация да я направят, а личните лекари да съставят списък с тези, които не са имунизирани.

Д-р Моника Троянчева от дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Пловдив уточни, че допълнителни количества ваксини ще бъдат получени днес.

Министерството на здравеопазването съобщи преди дни, че взима превантивни мерки срещу разпространението на морбили на територията на страната. 
Повод за това е епидемията от морбили, която продължава да се разпространява в Румъния. Здравните власти там съобщават за над 3000 случая на болестта, сред тях и 17 жертви.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини