8 °C

Иво Папазов-Ибряма стяга куфарите за Германия

Куфари за немския град Дармщат, където ще участва в международен музикален фестивал стяга тия дни световноизвестният кларнетист – виртуоз Иво Папазов – Ибряма.

Поканата пристигнала в самото навечерие на новата 2019-година, която посрещнал върху естрадата насред  площада в Стара Загора заедно с оркестъра си „Тракия“ и солистките Мария Карафезиева и Величка Николова.

Все още не знае кои ще бъдат останалите участници във феста, но е  сигурен, че домакините от  Jazzinstitut  Darmstadt са подбрали възможно най-добрите музиканти от Европа в различните жанрове. Признава и че не знае точно какво ще свири:тепърва ще уточняват с „момчетата“ програмата.

„Ще започнем с парчета от най-новия си диск, който беше записан още миналото лято, но продуцентът ни  Джо Бойд изчаква подходящ момент, за да го пусне на световния пазар. В него има всичко от репертоара ни, основно са танцувални импровизации, но има и много от песните на Мария. Всичко зависи от настроението на публиката, още при първата мелодия става ясно какви са предпочитанията…“, лаконично споделя маестрото и припомня за един концерт през 2004-а в Хонконг.

Където спечелил бас за бутилка уиски с местни журналисти, които не вярвали, че местните меломани ще рипнат да играят на балканските ритми.

„Още вардя бутилката! На първото парче скочиха едни приятели от Австралия, дето бяха насядали най-отпред,  на второто и третото нямаше седящ в залата…“, усмихва се Ибряма и шеговито уточнява, че тогава все още не бил станал …академик.

И само можел да мечтае за наградата на BBC, заради която британският „Индипендънт” го нарича "свръхестествен гений на кларинета".

Навършващият на 16 февруари 67 години музикант е роден в кърджалийския квартал „Боровец“, в семейството на кларнетиста Мехмед , чийто дядо Сали е сред първите свирачи на зурна. Татко му е от хасковското село Маслиново, а майка му Зелиха била от джебелското  Жълтуша. Има двама братя и две сестри, едва 7-годишен усетили, че кръвта вода не става и му купили…акордеон. С братовчед си Нешко Нешев тръгнали да учат как се свили по ноти, но стигнали до сватбарския подиум, където свирели големите.

В началото ги пускали като  „подгряващи“, но нали прах на тъпан не седи само след пет години Ибряма мече бил редом с големите в бандата. А тогавашните сватби нямали нищо общо със сегашните, защото започвали преди полунощ в петък с „бръснела“ на младоженеца;преминавали през ходене за булката и кръстници; от там на обяд в палатката, който плавно преливал във вечеря с буйни танци до към зазоряване в неделя.

Разказва, че на една такава сватба в димитровградското село Странско се събрали точно 24 часа свирене. Кларинетът му тежал 2 килограма, но на финала се чувствал като …щангист на световно.

Учил известно време в сградостроителен техникум, стигнал до осми клас, но на 16 години го сгодили за Фатме, дъщерята на приятелско.  Връзката продължила съвсем кратко, дори не успели да подпишат в гражданското и се разделили. Но се родила дъщеря му Гюлшен /Галя/, от която има две внучки Диана и Доротея. И двете отдавна са в чужбина. В Англия се родили двете му правнучета.

След казармата , през 1974-а заедно с Нешко създали своя оркестър „Тракия“, чийто първи изяви били в култовото Скобелевско ханче по пътя за Димитровград. На барабаните бил Георги Михалев – Шапката, с цигулката Красимир Райчев, китаристът бил от Хасково, но не издържал на темпото и се отказал. Солистка им била Елена Фотинова /Чаушева/, после се присъединили Недялка Керанова и Пепа Янева. Бъдещата му изгора Мария Карафезиева по онова време пеела с оркестъра на съпруга си, акордеониста  Али Гарджев…

През 1982-а се събрали двамата, родили им се синовете Иво и Христо, а междувременно на една сватба в Пловдивско попаднали в полезрението на Джо Бойд, дългогодишният мениджър на Пинк Флойд.

Американецът вървял подир оркестъра цяла седмица, записвал си на едно портативно матнетофонче изпълненията им и накрая ги поканил да идат на турне в САЩ.

Поканил ги ама си нямал и на идея как ще стане това, още повече че тогава вече вървяла кампанията за преименованията и такива като Ибряма били гледани през лупа.

„Каква Америка бе човек, че ние още до Съветския съюз не бяхме излизали, а мен по едно време милиционерите ме бяха запряли в Хасково, щото на една сватба сме свирили кючек…“, връща лентата обратно в годините Ибряма.

Пътека направил до тогавашния председател на Държавния съвет Георги Джагаров, за да му разрешат пътуване, най-накрая ги пуснали до Москва, концертът им бил на сцената на ВДНХ. Турнето в САЩ станало през 1988-а, били в Чикаго, там се запознал  с Милчо Левиев. Дори в деня преди първия концерт го заснели в ролята на …дървосекач за холивудска продукция, чието име така и не запомнил.

Втори път ходили през есента на 1989-а, вестта за свалянето на Тодор Живков го застигнала в Лондон, казал му го  преводачът, който се зачудил защо не се радва.

А малко преди това американците му предлагали да остане с оркестрантите си там, обещавали на всеки един да дадат апартамент. Отказал, и до ден днешен твърди, че не съжалява.

„Америка не е за мен, аз съм си български патриот, ама не от тия дето се бият по гърдите. Българската музика ме е направила човек, където и да отидем по света ме знаят като български музикант. Само един от оркестъра, хасковският саксофонист, Юри Юнаков, замина за САЩ, но след време. Аз се върнах защото по него време строях къщата в Богомилово, децата ни бяха мънички. Не съжалявам, макар сега да разбирам, че не мога да си извадя документи за пенсия, защото архивите на Концертна дирекция …изгорели или са се  наводнили и нямам необходимия стаж…“, признава човекът, който е сред най-титулуваните родни изпълнители.

И който без тапия за завършено средно има своята звезда на славата пред зала Арена в София; носител е на титлата „Д-р хонорис кауза“ на УНИБИТ, а от 1 юни 2008-а е признат за редовен академик на Българската академия на науките и изкуствата , като дипломът му е под №17.

За рождения ден си пожелава само здраве. За себе си и за Мария. И късмет синовете им Иво и Христо да започнат някъде работа с дипломите си за икономисти от университета в Стара Загора.

Колкото до гостите за празника…специални покани до никого не е пращал. Предполага че в дома му на богомиловската улица „Скалиста“ със сигурност ще се отбият за по наздравица Нешко Нешков, Салиф Али, Васил Денев, Матьо Добрев и Атешхан Юсеинов, музикантите от оркестър „Тракия“, с които свири заедно вече 16 години .

И за които казва, че гърбом да са на естрадата знаят какво мислят и какво трябва да направят, за да докарат до екстаз публиката по света.

www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
28 яну 2020
Последни новини