13 °C

Иво Папазов-Ибряма стяга куфарите за Германия

Куфари за немския град Дармщат, където ще участва в международен музикален фестивал стяга тия дни световноизвестният кларнетист – виртуоз Иво Папазов – Ибряма.

Поканата пристигнала в самото навечерие на новата 2019-година, която посрещнал върху естрадата насред  площада в Стара Загора заедно с оркестъра си „Тракия“ и солистките Мария Карафезиева и Величка Николова.

Все още не знае кои ще бъдат останалите участници във феста, но е  сигурен, че домакините от  Jazzinstitut  Darmstadt са подбрали възможно най-добрите музиканти от Европа в различните жанрове. Признава и че не знае точно какво ще свири:тепърва ще уточняват с „момчетата“ програмата.

„Ще започнем с парчета от най-новия си диск, който беше записан още миналото лято, но продуцентът ни  Джо Бойд изчаква подходящ момент, за да го пусне на световния пазар. В него има всичко от репертоара ни, основно са танцувални импровизации, но има и много от песните на Мария. Всичко зависи от настроението на публиката, още при първата мелодия става ясно какви са предпочитанията…“, лаконично споделя маестрото и припомня за един концерт през 2004-а в Хонконг.

Където спечелил бас за бутилка уиски с местни журналисти, които не вярвали, че местните меломани ще рипнат да играят на балканските ритми.

„Още вардя бутилката! На първото парче скочиха едни приятели от Австралия, дето бяха насядали най-отпред,  на второто и третото нямаше седящ в залата…“, усмихва се Ибряма и шеговито уточнява, че тогава все още не бил станал …академик.

И само можел да мечтае за наградата на BBC, заради която британският „Индипендънт” го нарича "свръхестествен гений на кларинета".

Навършващият на 16 февруари 67 години музикант е роден в кърджалийския квартал „Боровец“, в семейството на кларнетиста Мехмед , чийто дядо Сали е сред първите свирачи на зурна. Татко му е от хасковското село Маслиново, а майка му Зелиха била от джебелското  Жълтуша. Има двама братя и две сестри, едва 7-годишен усетили, че кръвта вода не става и му купили…акордеон. С братовчед си Нешко Нешев тръгнали да учат как се свили по ноти, но стигнали до сватбарския подиум, където свирели големите.

В началото ги пускали като  „подгряващи“, но нали прах на тъпан не седи само след пет години Ибряма мече бил редом с големите в бандата. А тогавашните сватби нямали нищо общо със сегашните, защото започвали преди полунощ в петък с „бръснела“ на младоженеца;преминавали през ходене за булката и кръстници; от там на обяд в палатката, който плавно преливал във вечеря с буйни танци до към зазоряване в неделя.

Разказва, че на една такава сватба в димитровградското село Странско се събрали точно 24 часа свирене. Кларинетът му тежал 2 килограма, но на финала се чувствал като …щангист на световно.

Учил известно време в сградостроителен техникум, стигнал до осми клас, но на 16 години го сгодили за Фатме, дъщерята на приятелско.  Връзката продължила съвсем кратко, дори не успели да подпишат в гражданското и се разделили. Но се родила дъщеря му Гюлшен /Галя/, от която има две внучки Диана и Доротея. И двете отдавна са в чужбина. В Англия се родили двете му правнучета.

След казармата , през 1974-а заедно с Нешко създали своя оркестър „Тракия“, чийто първи изяви били в култовото Скобелевско ханче по пътя за Димитровград. На барабаните бил Георги Михалев – Шапката, с цигулката Красимир Райчев, китаристът бил от Хасково, но не издържал на темпото и се отказал. Солистка им била Елена Фотинова /Чаушева/, после се присъединили Недялка Керанова и Пепа Янева. Бъдещата му изгора Мария Карафезиева по онова време пеела с оркестъра на съпруга си, акордеониста  Али Гарджев…

През 1982-а се събрали двамата, родили им се синовете Иво и Христо, а междувременно на една сватба в Пловдивско попаднали в полезрението на Джо Бойд, дългогодишният мениджър на Пинк Флойд.

Американецът вървял подир оркестъра цяла седмица, записвал си на едно портативно матнетофонче изпълненията им и накрая ги поканил да идат на турне в САЩ.

Поканил ги ама си нямал и на идея как ще стане това, още повече че тогава вече вървяла кампанията за преименованията и такива като Ибряма били гледани през лупа.

„Каква Америка бе човек, че ние още до Съветския съюз не бяхме излизали, а мен по едно време милиционерите ме бяха запряли в Хасково, щото на една сватба сме свирили кючек…“, връща лентата обратно в годините Ибряма.

Пътека направил до тогавашния председател на Държавния съвет Георги Джагаров, за да му разрешат пътуване, най-накрая ги пуснали до Москва, концертът им бил на сцената на ВДНХ. Турнето в САЩ станало през 1988-а, били в Чикаго, там се запознал  с Милчо Левиев. Дори в деня преди първия концерт го заснели в ролята на …дървосекач за холивудска продукция, чието име така и не запомнил.

Втори път ходили през есента на 1989-а, вестта за свалянето на Тодор Живков го застигнала в Лондон, казал му го  преводачът, който се зачудил защо не се радва.

А малко преди това американците му предлагали да остане с оркестрантите си там, обещавали на всеки един да дадат апартамент. Отказал, и до ден днешен твърди, че не съжалява.

„Америка не е за мен, аз съм си български патриот, ама не от тия дето се бият по гърдите. Българската музика ме е направила човек, където и да отидем по света ме знаят като български музикант. Само един от оркестъра, хасковският саксофонист, Юри Юнаков, замина за САЩ, но след време. Аз се върнах защото по него време строях къщата в Богомилово, децата ни бяха мънички. Не съжалявам, макар сега да разбирам, че не мога да си извадя документи за пенсия, защото архивите на Концертна дирекция …изгорели или са се  наводнили и нямам необходимия стаж…“, признава човекът, който е сред най-титулуваните родни изпълнители.

И който без тапия за завършено средно има своята звезда на славата пред зала Арена в София; носител е на титлата „Д-р хонорис кауза“ на УНИБИТ, а от 1 юни 2008-а е признат за редовен академик на Българската академия на науките и изкуствата , като дипломът му е под №17.

За рождения ден си пожелава само здраве. За себе си и за Мария. И късмет синовете им Иво и Христо да започнат някъде работа с дипломите си за икономисти от университета в Стара Загора.

Колкото до гостите за празника…специални покани до никого не е пращал. Предполага че в дома му на богомиловската улица „Скалиста“ със сигурност ще се отбият за по наздравица Нешко Нешков, Салиф Али, Васил Денев, Матьо Добрев и Атешхан Юсеинов, музикантите от оркестър „Тракия“, с които свири заедно вече 16 години .

И за които казва, че гърбом да са на естрадата знаят какво мислят и какво трябва да направят, за да докарат до екстаз публиката по света.

www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини