12 °C

Винария и тракийска кулинария в Кърджали

Изображение 1 от 2

  В Тракийския дом в гр. Кърджали, в събота на 16.02.2019 г. се проведе традиционният конкурс сред тракийци за най- добро вино и тракийски ястия, домашно производство. Организаторите -Тракийско дружество „Д. Маджаров”, Тракийското младежко дружество и Народно читалище „Тракия—2009”  бяха поканили на празника на Деня на лозаря- Трифон Зарезан скъпи гости- тракийски дружества от страната и региона. Тази година Народно читалище „Тракия-2009” празнува и юбилей- своята десетгодишнина от създаването му. Въпреки късния час на тържеството в Кърджали пристигнаха тракийци от  Бургас, Сливен, Айтос, Джебел, Златоград и младежи от Тракийския младежки съюз в България със седалище Бургас.  Залите на дома в Кърджали трудно побраха участниците, но това не им попречи да си направят един хубав и запомнящ се празник. За разлика от друга година дегустаторите на вината бяха професионалисти от една от най-добрите фирми в страната, произвеждащи алкохолни напитки и това даде своето отражение в крайната  им оценка. Класацията на журито и на участниците в тържеството съвпадна по един категоричен начин и виното на Атанаска Андреева (акушер-гинеколог в АГО в Кърджали), което тя подари на тракийци на Бабинден, тази година спечели приза за най- добро вино. Информацията бе, че виното е от лозята на с. Николово, обл. Хасково. Първият подгласник на призьорката отново беше дама- Деница Караниколова, от тракийските младежи с вино от лозовите масиви на Стамболово. Вторият подгласник бе тракийският музикант Иван Добрев с вино от малкото му лозе от вилната зона над  кв. „Възрожденци” в гр. Кърджали. Тракийки, които изненадващо спечелиха призовите места в конкурса за най- добро вино се представиха блестящо и в тракийската кулинария със своите вкусни гозби и ястия, като водеща  отново беше тракийската баница в  най- различните й варианти,  традиционните пити,  хлябове от дива пшеница, сладкиши и др. Съпругите на ловците се представиха с продукти от дивеч и автентичното „тракийски дробене”.   Празникът беше наситен с много музика и изпълнения на солистите на Тракийския дом и новия камерен състав на ТД „Д. Маджаров” -„Тракийка”.  Веселието продължи до късно през нощта.

  В същия ден в с. Черничево, общ. Крумовград Тракийското дружество и НЧ „Бяло море” също организираха и проведоха честването на Деня на лозаря,  а както ни е известно черничевци умеят да празнуват и се веселят и го направиха подобаващо.

  Асен Тренев

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   11
   112
   0 0
   11:40, 18 фев 2019
   Пак на показ кара Янчева, то се знае, че Кърджали и Хасково и всички градове се готвят за да спечелят изборите, донякъде така ще е, печелят дпс, герб и бсп = бкп, и приятна баклава при гала, 15 лева петък и събота до Одрин, заповядайте на пазар по един костюм бг да си купят, не се шегува, 15 лева, в двете посоки

  Хороскоп за 29.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сами си създайте условия, с които да подобрите ефективността в работата си. Служебните задачи ще потръгнат и шефът ви ще остане доволен от вас, но по-важното е, че вие ще се почувствате удовлетворени. Заслужавате повече във всяко едно отношение и съдбата ще ви зарадва. Очакват ви приятни изненади.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С присъствието си внасяте яснота и ред, а след себе си оставяте впечатление за човек, знаещ цената си. И е така. Ще продължавате да се интересувате от новостите в професията и ще полагате грижи за повишаване на квалификацията си. С усилията си ще подобрите бита на семейството си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес ще успеете. Резултатите ви може да са доста по-добри отколкото сте очаквали. Възможно е да се натъкнете на дребни пречки особено ако заниманията ви са свързани с много хора. Това едва ли ще ви направи впечатление и като цяло настроението ви днес е превъзходно. Успехи в интимната сфера ще зарадват някои от вас вечерта.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бъдете внимателни към партньори, които ще се опитат да ви навредят. Предстоящите събития ще обърнат нещата във ваша полза, благодарение на бързата ви мисъл и реакции. Не се измъчвайте. Въпреки умората, се погрижете да направите вечерта приятна за себе си и близките ви.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предизвикателствата на работното място ще ви мотивират да работите по-усърдно, за да докажете правилността на предложенията си. Със сигурност няма да скучаете. Близък човек ще ви поиска съдействие, ако можете да му помогнете, не му отказвайте. В живота ви се появяват нови, положителни тенденции, от които е добре да се възползвате.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстои ви да изживеете вълнуващи емоции, свързани както с професионалната ви работа, така и с хората около вас. Заслужено ще се радвате на внимание и подкрепа, показали сте, че може да ви се вярва. Прекрасните отношения със семейството и партньора ви дават допълнително сили да се развивате многостранно.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви емоционален ден. Налага се да изясните позициите си в личен план, ако трябва отстъпете. Денят е подходящ за започване на тонизираща диета. Помислете и за възможности за повече раздвижване. Можете да се спрете и на варианти включващи компания и развлечения.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитията днес ще ви натоварят с допълнителни изисквания, с които ще трябва да се съобразите. Не оставяйте нищо за накрая и не пречете на другите да си свършат работата, в стремежа си да ги надзиравате и съветвате. С търпимост ще постигнете душевно равновесие и напредък във всичко.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финалът предстои, мобилизирайте се и действайте по-енергично. Отстоявайте твърдо позицията си, така както вие умеете. Успехът ви е близо, направете нужното за да бъде радостта ви по-голяма. Ще привлечете вниманието на интересуваща ви личност и ще се радвате на взаимен интерес.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не търсете причини да се конфронтирате с онези, които не споделят мисленето и целите ви. Не се изкушавайте да се захващате с дела, за които е ясно, че ще ви е трудно да свършите днес. Запазете настроението си добро и приключвайки работата си, се погрижете за отдиха си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите шанс да подобрите отношенията си с хора, с които по една или друга причина сте разделени. Ако проблемът е финансов, върнете дължимото или с подходящите думи изразете желанието си връзката ви да продължи. Обърнете се и към онези, които могат да ви дадат повече в общуването. Нуждаете се от някого, с когото да споделите вълненията си.
  29 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако се целите в успеха, разчитайте само на себе си. Полезни ще бъдат контактите ви с хора, с които в бъдеще може да обедините усилията си. Звезден успех за всички, които се занимават с творчество.
  29 яну 2020
  Последни новини