1 °C

Кърджалийци донасят новината от Мурманск – градът, в който Русия приема паметник на Кирил и Методий

  През ноември 1989 г. имах редкия шанс да посетя руския град Мурманск, далеч на север до Финландската граница. Имах и възможността да науча, че в града се празнува Денят на светите братя първоучители Кирил и Методий. Бяхме заедно с хора от различни етноси, родом от Кърджали и региона. Впечатляващо бе, че толкова далеч от Родината тачат създателите на славянската азбука. Изненадата ни тогава бе още по-голяма, когато  научихме, че през следващата година в Мурманск ще издигнат паметник на светите братя, подарен от България.

  Тези факти са тясно свързани с дейността на един голям радетел на българо-руската дружба и славянско единение – Виталий Симеонович Маслов /01.09.1935 – 09.12.2001 г./. Маслов е роден в с. Семже, Архангелска област. Работи като радист на атомния ледоразбивач „Ленин“. По-късно се развива като талантлив публицист и крупен историк. Пише статии, книги, разкази. Лауреат е на премията „Северна звезда“.

  През май 1986 г. за първи път в Русия се отбелязва Деня на славянската писменост. Това става в Мурманск. Инициативата е на Виталий Маслов. През 1988 г. Денят е отбелязан в Новгород. Слово държи Маслов. През март 1990 г. той е включен в делегация от Мурманск, която посещава София за да преговаря за получаването на паметник на Светите братя Кирил и Методи. Маслов приема посланието от български общественици до жителите на Мурманск в тази връзка. Същият месец в Мурманск с хляб и сол приемат българска делегация. В резултат на контактите през май 1990 г. в Мурманск откриват паметник на Кирил и Методий, славянските първоучители.

  През 1997 г. Маслов е инициатор на голям поход през славянските страни от Мурманск до Черна гора. Ето какво пишат съвременниците му: „Славянският поход през 1997 г. е своеобразна „авантюра“, замислена от мурманските писатели, начело с Виталий Симеонович, за да се удържи идеята за славянското братство. Поехме из Европа, недостатъчно подготвени за дълъг и труден път, срещайки се с хора в много неспокойно време – време на разделение, неразбиране, обиди, даже предателства – не е ли това „авантюра“? И всичко замислено ни се отдаде“.

  „По време на многобройните срещи с обществени, държавни и православни деятели от славянските страни, с младежта, с обикновените хора на Маслов му се отдаваше да ги убеждава в другарските отношенияхна руските хора към братята славяни, в разбирането на сложните проблеми на събременния живот на славяните, в поддръжката, дори морална пред лицето на агресията. В това, по мое мнение, се прояви не само твърдата, откровенна, непримирима позиция на Виталий Симеонович, вярата в правотата на неговото дело, но и неговия дар на оратор…" Това си спомня Надежда Георгиевна Благова /1946 г. – 2012 г. /в летописа „Живия огън на Виталий Маслов“.

  В България руската делегация от Мурманск гостува в Стара Загора. Развява Самарското знаме, което носи със себе си из целия поход. Среща се с общественици и митрополит Панкратий.

  Приносът на Виталий Маслов и съграждането му за честването на Деня на славянската писменост бе представен пред ротарианци от Кърджали. Специално бе посочена ролята на Маслов за поставянето на паметник на светите братя в далечния руски град.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
  21 яну 2020
  Последни новини