15 °C

Кърджалийци донасят новината от Мурманск – градът, в който Русия приема паметник на Кирил и Методий

  През ноември 1989 г. имах редкия шанс да посетя руския град Мурманск, далеч на север до Финландската граница. Имах и възможността да науча, че в града се празнува Денят на светите братя първоучители Кирил и Методий. Бяхме заедно с хора от различни етноси, родом от Кърджали и региона. Впечатляващо бе, че толкова далеч от Родината тачат създателите на славянската азбука. Изненадата ни тогава бе още по-голяма, когато  научихме, че през следващата година в Мурманск ще издигнат паметник на светите братя, подарен от България.

  Тези факти са тясно свързани с дейността на един голям радетел на българо-руската дружба и славянско единение – Виталий Симеонович Маслов /01.09.1935 – 09.12.2001 г./. Маслов е роден в с. Семже, Архангелска област. Работи като радист на атомния ледоразбивач „Ленин“. По-късно се развива като талантлив публицист и крупен историк. Пише статии, книги, разкази. Лауреат е на премията „Северна звезда“.

  През май 1986 г. за първи път в Русия се отбелязва Деня на славянската писменост. Това става в Мурманск. Инициативата е на Виталий Маслов. През 1988 г. Денят е отбелязан в Новгород. Слово държи Маслов. През март 1990 г. той е включен в делегация от Мурманск, която посещава София за да преговаря за получаването на паметник на Светите братя Кирил и Методи. Маслов приема посланието от български общественици до жителите на Мурманск в тази връзка. Същият месец в Мурманск с хляб и сол приемат българска делегация. В резултат на контактите през май 1990 г. в Мурманск откриват паметник на Кирил и Методий, славянските първоучители.

  През 1997 г. Маслов е инициатор на голям поход през славянските страни от Мурманск до Черна гора. Ето какво пишат съвременниците му: „Славянският поход през 1997 г. е своеобразна „авантюра“, замислена от мурманските писатели, начело с Виталий Симеонович, за да се удържи идеята за славянското братство. Поехме из Европа, недостатъчно подготвени за дълъг и труден път, срещайки се с хора в много неспокойно време – време на разделение, неразбиране, обиди, даже предателства – не е ли това „авантюра“? И всичко замислено ни се отдаде“.

  „По време на многобройните срещи с обществени, държавни и православни деятели от славянските страни, с младежта, с обикновените хора на Маслов му се отдаваше да ги убеждава в другарските отношенияхна руските хора към братята славяни, в разбирането на сложните проблеми на събременния живот на славяните, в поддръжката, дори морална пред лицето на агресията. В това, по мое мнение, се прояви не само твърдата, откровенна, непримирима позиция на Виталий Симеонович, вярата в правотата на неговото дело, но и неговия дар на оратор…" Това си спомня Надежда Георгиевна Благова /1946 г. – 2012 г. /в летописа „Живия огън на Виталий Маслов“.

  В България руската делегация от Мурманск гостува в Стара Загора. Развява Самарското знаме, което носи със себе си из целия поход. Среща се с общественици и митрополит Панкратий.

  Приносът на Виталий Маслов и съграждането му за честването на Деня на славянската писменост бе представен пред ротарианци от Кърджали. Специално бе посочена ролята на Маслов за поставянето на паметник на светите братя в далечния руски град.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
  18 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
  18 ное 2019
  Последни новини