15 °C

Откриха барелеф на Джими, паметта му почете председателят на Народното събрание

Изображение 1 от 3

  Джими е част от света, големите таланти нямат родно място, принадлежат на историята, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

  Барелеф на известния кърджалийски художник Джемал Емурлов – Джими беше открит днес до входа на артгалерията на булевард „Тракия” срещу ресторант „Москва“ в Кърджали. През последните години от живота му това е било едно от любимите му места.

  Пред артгалерията се събраха хора от всички сфери, с най-различни професии и социален статус. Тук бяха приятелите му художници, приятелите му учители, приятелите му ловци, приятелите му на маса, негови съселяни, ученици и почитатели, както и близките му.  Тук  бяха също председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев, председателят на Общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа, заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова, председателят на Дружеството на художниците Владимир Чукич, директорът на Регионалната библиотека „Никола Вапцаров” Уляна Ганева, директорът на СУ „Владимир Димитров – Майстора” Ангел Спасов.

  Джими е част от Кърджали, Джими е част от света, защото големите таланти нямат родно място, нямат остаряване, нямат забрава, защото те принадлежат на историята, а той е такъв. Той е нашият светилник на идните поколения, каза Цвета Караянчева.

  Джими беше моторът в основаването на дружеството на художниците в Кърджали. Остана си тук, можеше да отиде в София, защото той казваше аз повече от една седмица извън Кърджали не мога да вирея, изтъкна Владимир Чукич.

  Инициативната група за Джими получи писмо от председателя на Комисията по култура и медиите  в Народното събрание Вежди Рашидов.  Джими имаше блестящ талант и неподражаемо чувство за хумор. Нека винаги го помним така, а образът му да е жив и пред очите и сърцата ни, се казва в писмото.

  Барелефът е изработен от скулптора Емил Пенчев, колега и приятел на Джими. Това, което най-много може да ни доближи до Джими и да ни стопли душите, това са неговите картини. През последните му години остави много интересни неща. Пожелавам да се опази този знак и да може да бъде в негова чест, подчерта Емил Пенчев.

  Дима Георгиева от Инициативната група за Джими каза, че е щастлива, че от днес ликът на Джими ще бъде с нас, не само чрез спомените за него, а и чрез изкуството. Надявам се точно това място, любимо за него, той по-често да ни връща към ценните и истинските неща, които той знаеше много добре кои са и непрекъснато ни споменаваше за тях. Тези ценни истински неща да ни направят по-добри, да си спомняме по-често за големия творец и уникалната личност, изтъкна  Георгиева.

  Дима Георгиева благодари на всички граждани, на фирми, организации, учредения, на кмета на община Кърджали Хасан Азис, без чиято финансова подкрепа не би могло да се реализира този проект. Тя благодари още за безрезервната безвъзмездна помощ на нейните приятели и колеги от Инициативната група  Валентина Иванова, Агоп Узунбохосян, Радослав Милев, Захари Захариев, Вълчо Ангелов и Димитър Ганев.

  Джими е един от най-известните творци на Кърджали. Неговото творчество ще се помни от поколенията. Той е автор и на обновения герб на община Кърджали. За картините на Джими няма да говорим, творчеството на Джими е безспорно и доказано, заяви Веселина Тихомирова.

  Барелефът беше открит от Дима Георгиева от Инициативната група за Джими и от заместник-кмета Веселина Тихомирова. Пред барелефа бяха положени много венци и цветя. Гостите и гражданите разгледаха изложбата от картини на Джими в арт галерията, намиращи се в частни колекции, уредена чрез приятелите на големия творец.

  Валери КОВАЧЕВ

  Снимки: Денис ДЕЛЕВ

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
  21 ное 2019
  Последни новини