Магдалена Ахчиева: Единност, съпричастност и Подкрепа ни водеха през годините

Десети юбилеен конгрес провежда Конфедерацията на труда Подкрепа. Кърджали е представен със седемчленна делегация, водена от председателя на структурата Веселин Илиев. Това каза за Радио Кърджали дългогодишният лидер на Подкрепа в региона Магдалена Ахчиева, днес  редовен синдикален член. На 8 февруари се навършват и 30 години от създаването организацията. 

Кърджалийската структура на "Подкрепа" също има юбилей тази година, тя е една от първите регионални структури на синдиката, създадена е през декември 1989 година. Беше голяма отговорност, защото пътят изобщо не беше лек през тези години. Когато нещо се създава, няма как да е ясно и лесно, но всичко, което ни е водило през годините - това е единност, съпричастност и подкрепа, каза Магдалена Ахчиева, която 12 години беше председател на КТ "Подкрепа" в Кърджали. Тя припомни някои от емблематичните битки на Конфедерацията в миналото - Булфанко и ОЦК.

Един от периодите, който се помни в историята на кърджалийската "Подкрепа", е "Булфанко". Там минаха пет години, които бяха всяка година, всеки месец, всеки ден, бяха изпълнени с много емоции, с много нерви, но силата бяха хората - те бяха единни, не се отказаха до последния момент. Накрая, за съжаление, свърши не както искахме всички ни, но пине успяха да си получат обезщетенията от гръцките работодатели, те бяха осъдени от синдиката, спомня си Магдалена Ахчиева.

Законите в България все още не са такива, че синдикатите да имат достатъчно права, за да могат да въздействат, смята Ахчиева. Сред проблемите в последните години се открояват недопускането на синдикалните организации в частните фирми, както и ниските доходи и възнаграждения на работещите.

Въпреки това Магдалена Ахчиева не е песимист за бъдещето  на синдиката. 30 години са една улегнала възраст. Пред нас е бъдещето. Нещата ще продължат в положителна посока, мисля, че повечето трудности трябва вече да са сме ги минали като общество и държава и да гледаме напред, каза Магдалена Ахчиева.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини