13 °C

11 от около 100 души, яли дивечово месо, са били заразени с трихинелоза

11 души, които са се хранили с трихинелозно месо в Крумовградско, са били заразени с трихинелоза. 81 души бяха изследвани в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести. 8 от серумите  са положителни за трихинелоза, при 2 случая резултатите са гранични, обясни за Радио Кърджали доц. Искра Райнова, национален консултант по паразитология. Приема се, че и хората с гранични резултати са били заразени.  Един положителен за трихинелоза резултат има и при изследване в пловдивската болница УМБАЛ "Св. Георги", съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Кърджали. В Националния център по заразни и паразитни болести е изследвано и месо от дивите прасета. Месото от Черничево е излязло положително за трихинелоза, от Тинтява - отрицателно.

Припомняме, че около 100 души от община Крумовград се храниха по коледните и новогодишните празници с месо от отстреляни диви прасета, преди да излязат резултатите за месото от лицензираната лаборатория в Хасково. 

 Д-р Марин Мухтаров, който съобщи за първите случаи на заразени в Регионалната здравна инспекция, коментира за Радио Кърджали: 

Хубаво е, че хората не са развили клинична картина. Да, това са потвърдени случаи на трихинелоза, но до момента нямат  прояви на заболяването. Може да предполагаме, че няма и да имат, защото е изминал повече от месец от консумацията на месо. Имаха голям късмет, защото само няколко дни след консумацията на месо имаха информация от лицензирана лаборатория, че месото е трихинелозно. Благодарение на бързите действия на общопрактикуващите лекари и на Регионалната здравна инспекция много бързо бяха издирени хората и една голяма част от тях са приели профилактично противопаразитното хапче. Общопрактикуващите лекари ще имат грижата да изпишат противопаразитно хапче на хората, които имат антитела, ако не са приели хапче досега. 

Златен шанс имаха хората, по-голямата част са пили профилактично лекарство и това вероятно е причината да няма клинична картина. Поуката е да не се консумира дивечово месо без изследване в лицензирана лаборатория, защото методите на изследване са много добри. Но дори резултати от лицензирана лаборатория не дават гаранция на сто процента, че прасето не е заразено с трихинелоза, защото е възможно прасето да е заразено с малко на брой ларви и те да не попаднат в тази проба. Затова не трябва да се консумира недобре обработено термично дивечово месо - полусурово, каквито са луканките. Не трябва да се използва дивечово месо и за кайми, защото винаги остава алангле. Трябва месото да се вари или задушава минимум два часа и парчетата да не са по-големи от 5 сантиметра, за да е сигурно, че дори да има ларва, тя ще бъде унищожена. Не бива да се консумира дивечово месо, стерилизирано в буркани. Няма гаранция, че в буркана е достигната температура, така че ларвата да бъде унищожена. 

И третото важно нещо, което трябва да споменем - не давайте дивечово месо на деца, бременни и кърмачки. При децата трихинелозата протича много по-тежко, отколкото при възрастните. 

http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини