25 °C

11 от около 100 души, яли дивечово месо, са били заразени с трихинелоза

11 души, които са се хранили с трихинелозно месо в Крумовградско, са били заразени с трихинелоза. 81 души бяха изследвани в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести. 8 от серумите  са положителни за трихинелоза, при 2 случая резултатите са гранични, обясни за Радио Кърджали доц. Искра Райнова, национален консултант по паразитология. Приема се, че и хората с гранични резултати са били заразени.  Един положителен за трихинелоза резултат има и при изследване в пловдивската болница УМБАЛ "Св. Георги", съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Кърджали. В Националния център по заразни и паразитни болести е изследвано и месо от дивите прасета. Месото от Черничево е излязло положително за трихинелоза, от Тинтява - отрицателно.

Припомняме, че около 100 души от община Крумовград се храниха по коледните и новогодишните празници с месо от отстреляни диви прасета, преди да излязат резултатите за месото от лицензираната лаборатория в Хасково. 

 Д-р Марин Мухтаров, който съобщи за първите случаи на заразени в Регионалната здравна инспекция, коментира за Радио Кърджали: 

Хубаво е, че хората не са развили клинична картина. Да, това са потвърдени случаи на трихинелоза, но до момента нямат  прояви на заболяването. Може да предполагаме, че няма и да имат, защото е изминал повече от месец от консумацията на месо. Имаха голям късмет, защото само няколко дни след консумацията на месо имаха информация от лицензирана лаборатория, че месото е трихинелозно. Благодарение на бързите действия на общопрактикуващите лекари и на Регионалната здравна инспекция много бързо бяха издирени хората и една голяма част от тях са приели профилактично противопаразитното хапче. Общопрактикуващите лекари ще имат грижата да изпишат противопаразитно хапче на хората, които имат антитела, ако не са приели хапче досега. 

Златен шанс имаха хората, по-голямата част са пили профилактично лекарство и това вероятно е причината да няма клинична картина. Поуката е да не се консумира дивечово месо без изследване в лицензирана лаборатория, защото методите на изследване са много добри. Но дори резултати от лицензирана лаборатория не дават гаранция на сто процента, че прасето не е заразено с трихинелоза, защото е възможно прасето да е заразено с малко на брой ларви и те да не попаднат в тази проба. Затова не трябва да се консумира недобре обработено термично дивечово месо - полусурово, каквито са луканките. Не трябва да се използва дивечово месо и за кайми, защото винаги остава алангле. Трябва месото да се вари или задушава минимум два часа и парчетата да не са по-големи от 5 сантиметра, за да е сигурно, че дори да има ларва, тя ще бъде унищожена. Не бива да се консумира дивечово месо, стерилизирано в буркани. Няма гаранция, че в буркана е достигната температура, така че ларвата да бъде унищожена. 

И третото важно нещо, което трябва да споменем - не давайте дивечово месо на деца, бременни и кърмачки. При децата трихинелозата протича много по-тежко, отколкото при възрастните. 

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини