Археологът Николай Овчаров:Всеки значим археологически обект като Перперикон има нужда от посетителски център

През 2019 г. на Перперикон ще бъде изграден посетителски център за 3 млн. лв. Това каза археологът проф. Николай Овчаров, цитиран от „Фокус“. „Това е четвъртата европейска програма, която реализираме на Перперикон. Тя е между България и Гърция, казва се INTERREG и я развиваме заедно с гръцкия град Марония. Ние сме изпълнителите в програмата“, обясни той.

 „Досега в Перперикон са вложени десетки милиони лева и като археология, и като реставрация, и като консервация, и като изграждане на инфраструктура с европейски и с държавни пари. Но посетителският център е най-трудното нещо, което до този момент сме правили. Tова е много важно, защото няма световен обект като Перперикон, който да няма посетителски център“, заяви проф. Овчаров.

„Обикалям много по света и съм ходил да гледам специално за тези неща – и на египетските пирамиди, и в Камбоджа, и в земите на инките в Централна Америка- това е нещо задължително. Защото в посетителския център човек получава пълната информация за всички услуги – от купуването на билети до купуването на сувенири. Но това е най-малкото, там се информираш за това какво ще видиш“, коментира проф. Овчаров.

„Ще има и макет, който ще показва кой е Перперикон – както 3D система, така и класически макет. Ще има и кафе, в което хората ще могат да си починат. В подземния етаж за нас, археолозите, ще има лаборатории и конферентни зали, където ще могат да се провеждат конференции. Тоест, това ще бъде една полифункционална зала, която ще дава възможност за много неща“, изтъкна той и уточни, че всички посетители на Перперикон ще минават през центъра. Николай Овчаров припомни, че този проект е започнал още през 2004 г.

 „Първата копка дори беше направена през 2009 г. от тогавашния президент Георги Първанов, но поради причини от различно естество не можа да се осъществи проектът. Важното е, че днес вече имаме около 3 млн. лв. и всичко зависи вече от фирмата – изпълнител, която тържествено обеща, че ще спази сроковете. А те не са дълги – сега е първата копка, а в средата на декември всичко трябва да е приключило. Така че имаме една година за изпълнението на проекта и се надявам всичко да се случи в срок“, обясни археологът.
www.blitz.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини