Откриха птица - наполовина мъжка, наполовина женска

Двама любители на птиците от Пенсилвания очаквали да се насладят на компанията на цветните си пернати приятели, когато поставили хранилки в задния си двор преди 25 години.

Но изобилието от храна привлякло и един необичаен посетител: северен кардинал – половината бил обагрен в красиви червени тонове, характерни за мъжките индивиди, а другата половина в далеч по-невзрачното сивокафяво, характерно за женските представители на вида.

Оказало се, че външният му вид не е случаен. Причината птичката да изглежда наполовина мъжка, наполовина женска е.....че наистина е такава.

Явлението е наречено билатерален гинандроморфизъм и е документирано при птиците от поне 20-те години на миналия век.

Билатералния гинандроморфизъм е вид генетичен химеризъм, при който един индивид претажава повече от една ДНК. По-точното наименование е тетрагаметен химеризъм, защото в него участват 4 гамети – два сперматозоида и две яйцеклетки.

Яйцеклетките биват оплодени независимо една от друга и започват да се делят. В ранните етапи от развитието те се сливат и стават един бластоцист или зигота. С други думи сливане на близнаци. Процесът вероятно се случва и при еднояйчните близнаци, но тъй като тяхната ДНК е еднаква няма как да разберем.

Ако една от яйцеклетките е мъжка, а другата женска, получената химера може да притежава характеристики и на двата пола – често разделението се получава точно през средата – като че ли някой е разрязал две животни наполовина и е залепил частите им.

Явлението е било документирано при редица видове – омари, раци, скариди, мравки, птици, какавиди и молци.

При хората могат да се наблюдават полови мутации, но не и подобен билатерален гинандроморфизъм. Смята се, че причина за това е факта, че половоопределящите хормони се разпространяват из кръвта и засягат всички клетки.

Билатералния гинандроморфизъм е рядък дори сред снасящите животни, изчислено е, че проявява при една на 1 милион птици.

Точно по тази причина птици с толкова силно изразен полов диморфизъм, се открояват. Те са били наблюдавани няколко пъти – най-известният случай е този на Брайън Пиър, орнитолог от Университета в Западен Илинойс, който документирал гинандроморфен кардинал от 2008 до 2010 година.

Птичката водела самотен живот. Никога не била забелязвана с партньор, не пеела и не общувала с други кардинали.

Новооткритата птица, обаче, не водела толкова отшелнически живот, тя била забелязана в компанията на друг, мъжки кардинал. При това двойката пеела заедно.

Не е изключено птицата да е в състояние да снася яйца, особено като се има предвид, че лявата и част е женска, а женските птици имат само един функциониращ яйчник – обикновено в лявата част на тялото.

Източник: sciencealert.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини