11 °C

Хиляди гумени ластици открити в птичи резерват във Великобритания

Никой не живее на остров Мулион близо до бреговета на Корнуол, Великобритания. Никой няма право да стъпи на отдалечения остров без разрешение. Островът е резерват за морски птици и въпреки всичко природозащитници продължават да намират гумени ластички, при това с хиляди.

Сега рейнджъри смятат, че са открили виновника - очевидно голямата черногърба чайка и сребристата чайка търсейки храна бъркат гумените ластички с червеи.

Огромни количества ластици били открити в несмилаемата храна, като кости и козина, която птиците повръщат след хранене. Много от тях изглеждали нови, други били стари и разложени, което навежда експертите на мисълта, че птиците ги поглъщат от десетилетия.

Смята се, че птиците са попаднали на ластиците в градините около Корнуол, където гумените изделия биват използвани за връзване на букети цветя.

Макар ластиците да преобладавали, не били единственият открит човешки отпадък. Учените се натъкнали и на въжета и рибарска мрежа. Една от птиците била открита мъртва оплетена в голяма риболовна кука.

На чайките обикновено се гледа като на натрапници – те са шумни, груби и обичат да крадат храна от хората. И макар числеността на европейската сребриста чайка да се увеличава в крайбрежните градове, тя е показателна за общата им численост по света.

Между 1969 и 2015 британската популация на сребристи чайки отбеляза спад от 60% в резултат на редица антропогенни влияния, включително промени в числеността на рибата и унищожаване на местата за гнездене. Това са и част от причините птиците да се преместят в градовете и да претърсват боклука.

Нещата не изглеждат розови и за голямата черногърба чайка. Нейната численост също се колебае през последните години.

Птиците са подложени на стрес от различни страни, а консумацията на ластици и рибарски отпадъци не облекчава с нищо положението им.

Остров Мулион е малък, скалист и лишен от дървесна растителност. Там живеят само птици и ниска растителност, затова би трябвало да е безопасно място за гнездене на птиците. И все пак човешките отпадъци си проправяли път до далеч по-отдалечени места – като ледената пустош на Антарктида и тъмните дълбини на Марианската падина.

А както става ясно от китовете, поглъщането на човешки отпадъци може да е изключително вредно за дивия живот, защото води до глад и смърт.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
13 дек 2019
Последни новини