За първи път дипломат от Казахстан гостува в Кърджали

Кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис се срещна днес с управляващия посолството на Република Казахстан в София г-н Темиртай Избастин. В срещата участваха председателят на Общински съвет Кърджали Раиф Мустафа и депутатът от кърджалийски многомандатен избирателен район Адлен Шефкет, която е и член на парламентарната комисия за приятелство с Казахстан.

Срещата се проведе по инициатива на казахската страна с цел създаване на бъдещи контакти и възможност за сътрудничество в сферата на икономиката и културата.

В началото на разговорите инж. Азис приветства казахстанския дипломат и го запозна както с икономическият облик на Кърджали и предприятията, работещи в автомобилния сектор, машиностроенето и минната индустрия, така и с благоприятното географско положение на града. Той прояви и интерес към възможност за побратимяване между Кърджали и казахтански град.

Управляващият посолството на Република Казахстан в София г-н Темиртай Избастин също благодари за възможността да бъде реализирана подобна среща. В хода на разговорите г-н Избастин направи преглед на развитието на двустранния политически диалог през последните години между България и Казахстан, като подчерта, че подписването, в рамките на посещението в Република Казахстан през 2015 г. на Председателя на Народното събрание на Република България, на Меморандума за междупарламентарно сътрудничество е пример за това.

Разказа и за откритият Център за източни езици и култури при Софийския университет „Св. Климент Охридски" на първия в Европа кабинет за изучаване на казахски език и наименуваната в центъра на София улица “Астана“ на името на новата /от 20 години – б.р./столица на Казахстан.

В края на срещата двете страни се договориха разговорите да бъдат продължени в рамките на ново работно посещение в родопския град, в което да бъдат коментирани конкретни сфери на сътрудничество и възможности за инвестиции в Кърджали от страна на Казахстан.

Разменени бяха и символични подаръци свързани с природните и исторически забележителности на Кърджали и Казахстан.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини