Направиха първа копка на Посетителския център на Перперикон

Изображение 1 от 4

    Посетителски център ще бъде изграден в подножието на Перперикон, а днес бе направена първа копка строителството на обекта. Той се реализира по проект “Античните Родопи и Егея – Културен коридор за подпомагане развитието на региона” на програмата INTERREG V-A Гърция-България 2014-2020 година и е на обща стойност 1 411 665 евро. Партньори по проекта са гръцката община Марония Сапес, община Кърджали и регионалния исторически музей в Кърджали. Проектът е на обща стойност 1 411 665 евро. Той предвижда посетителският център да е на две нива, полувкопан в земята. В него ще се помещават изложбена зала, зала за конференции, помещения за администрацията.
    В церемонията по първата копка участваха кметът инж. Хасан Азис, неговите заместници Веселина Тихомирова и инж. Катя Митовска, народният представител Адлен Шефкет, ръководителят на разкопките на Перперикон проф. Николай Овчаров, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали Даниела Коджаманова, представители на фирмата изпълнител „Устра”, архитекта на сградата Минчо Ненчев, проектанти, граждани.
    Символично началото на градежа дадоха кметът Хасан Азис, проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките на Перперикон, проектанти и изпълнители.
    Преди това инж. Хасан Азис посочи, че това е втора „Първа копка” на посетителския център, след 2009г. „Тогава с Георги Първанов, президент на Р.България по същото време, направихме първа копка, а проекта бе под опеката на МРРБ, но по една или друга причина бе спрян”, припомни градоначалникът. Той допълни, че от тогава общината не е спирала да търси начини за реализирането му, с идеята Перперикон да предлага завършена туристическа услуга.
    „В този проект има много послания и се надявам, че с общи усилия и отговорност ние ще изградим един туристически, археологически комплекс, който ще бъде пример не само в национален, но и в европейски и световен мащаб”, каза кметът инж. Хасан Азис.  
    В изказването си ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров подчерта, че благодарение на община Кърджали и лично на кмета инж. Хасан Азис, “Античните Родопи и Егея – Културен коридор за подпомагане развитието на региона” е вече четвъртия проект, който надгражда археологическия комплекс Перперикон. „Перперикон за тези години се превърна в парк, който вече ще светне, защото вече ще имаме и ток. Така че това е една от финалните, но не последните части на програмата, която облагородява Перперикон”, каза проф. Овчаров
    По думите му посетителският център ще има много функции, една от която е възможността археолозите да обработват откритите находки при разкопки. Проф. Овчаров допълни, че се обмисля и идеята туристите да могат да разглеждат археологическия обект с таблети или с мобилните си телефони, чрез предлагано мобилно приложение.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини