Тъмната страна на Кремъл - хакери пуснаха руски документи

Защитници на прозрачността публикуваха голям набор от документи за руското правителство. Те са събрани след хакерски действия и изтичане в публичното пространство в Русия, пише "Ню Йорк таймс".
 
Вестникът отбелязва, че публикуването на документите е символичен контраудар след разразилия се скандал, че Русия е използвала хакнати имейли за оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.
 
Повечето от материалите, които хвърлят светлина върху войната в Украйна, както и връзките между Кремъл и Руската православна църква, бизнес сделките на олигарсите и други, са разпространени в Русия, Украйна и други държави. Те са публикувани на няколко сайта.
 
Към момента не се разкрива някаква конкретна нова бомбастична информация. Общо материалите са в размер на 175 гигабайта и технически е необходимо време да се проучат. Количеството документи е далеч по-голямо от откраднатия от руското военно разузнаване материал от Националния комитет на Демократическата партия и кандидата за президент Хилари Клинтън преди близо три години, пише изданието.Основната част от документите е наречена "Тъмната страна на Кремъл" и включва стотици хиляди съобщения и файлове от руски политици, журналисти, олигарси, религиозни фигури и националисти в Украйна, съобщава групата Distributed Denial of Secrets, публикувала документите.
 
Също така са включени архивни материали от руското вътрешно министерство, които "Уикилийкс" е отказал да публикува през 2016 г.
 
Има и много руски имейли и други материали, с които са се сдобили "Шалтай Болтай" - руска хакерска група; документи от руската компания "Рособороекспорт" и материали срещу руски мишени, които са обвинявани, че разпространяват фалшиви истории за сваления над Украйна самолет на Malaysia Airlines през 2014 г.
 
Документите са публикувани едновременно от сайта DDoSecrets и Internet Archive.
 
DDoSecrets работи на принципа на "Уикилийкс" - кани хакери и алармисти да изпращат секретни документи за публикуване.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини