18 °C

Увеличават заплатите на селските кметове в община Кърджали

Нови по-високи заплати ще получават кметовете в община Кърджали от началото на тази година. Размерът им трябва да бъде определен от Общинския съвет на предстоящото заседание. В предложението на кмета на общината Хасан Азис за заплатите, публикувано на интернет страницата на общината, се уточнява, че с Постановление на Министерския съвет /ПМС/ от 4 януари 2019 г. за изменение и допълнение на ПМС №67 от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности е регламентиран нов начин за определяне на индивидуалните  основни месечни заплати на кметовете на общини, райони и кметства. Предвидено е конкретните размери да се определят от съответния общински съвет при условията на Закона за местното самоуправление и местната администрация, като размерът им  не може да надхвърля основната месечна заплата на министър. В Закона за държавния бюджет за 2019 година, са изведени като отделни стойностни показатели по бюджетите на общините средствата за  служителите и за кметовете и кметските наместници по делегираната от държавата дейност „Общинска администрация”, се уточнява в предложението на инж. Хасан Азис.

Кметът предлага съветниците да отменят решението си от февруари 2018 година, с което е определен размерът на заплатите на кметовете.

Трудовите възнаграждения на кметовете ще бъдат диференцирани според броя на населението по постоянен адрес. Ако местните парламентаристи одобрят предложението на  кмета, основната месечна заплата на кмета на общината ще бъде 2015 лева. В бюджетните кметства Бойно, Костино, Миладиново, Мост, Опълченско, Перперек, Стремци, Чифлик  и Широко поле основната месечна заплата на кметовете ще бъде  920 лева; в кметствата с население над 1000 души – Айрово, Висока поляна, Глухар, Енчец, Жинзифово, Калоянци, Кобиляне, Петлино, Прилепци, Рани лист, Резбарци  и Сипей – 880 лева; в кметствата с население от 701 до 1000 души – Бели пласт, Дъждино, Звезделина, Зелениково, Звиница, Кьосево, Люляково, Мургово, Островица, Пепелище, Седловина, Солище и Ястреб  – 860 лева.

В четвърта група, в която попадат най-много кметства с население от 201 до 700 души, основната месечна заплата на кметовете ще бъде 840 лева, а в пета група с население до 200 души – 730 лева. Кметският наместник на Голяма бара, който е единствен в община Кърджали, ще взема  675 лева.

Освен основните заплати кметовете ще получават допълнително възнаграждение в размер на 1 % от основното си месечно възнаграждение за всяка прослужена година. Ще ползват 30 дни платен годишен отпуск.

Според решението  от февруари 2018 година в момента  основната месечна заплата на кмета на общината е 1831 лева, на кметовете на кметствата в първа група – 830 лева, във втора  – 800 лева, в трета –  780 лева, в четвърта – 760 лева и в пета група – 660 лева.

Валери КОВАЧЕВ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини