14 °C

Увеличават заплатите на селските кметове в община Кърджали

Нови по-високи заплати ще получават кметовете в община Кърджали от началото на тази година. Размерът им трябва да бъде определен от Общинския съвет на предстоящото заседание. В предложението на кмета на общината Хасан Азис за заплатите, публикувано на интернет страницата на общината, се уточнява, че с Постановление на Министерския съвет /ПМС/ от 4 януари 2019 г. за изменение и допълнение на ПМС №67 от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности е регламентиран нов начин за определяне на индивидуалните  основни месечни заплати на кметовете на общини, райони и кметства. Предвидено е конкретните размери да се определят от съответния общински съвет при условията на Закона за местното самоуправление и местната администрация, като размерът им  не може да надхвърля основната месечна заплата на министър. В Закона за държавния бюджет за 2019 година, са изведени като отделни стойностни показатели по бюджетите на общините средствата за  служителите и за кметовете и кметските наместници по делегираната от държавата дейност „Общинска администрация”, се уточнява в предложението на инж. Хасан Азис.

Кметът предлага съветниците да отменят решението си от февруари 2018 година, с което е определен размерът на заплатите на кметовете.

Трудовите възнаграждения на кметовете ще бъдат диференцирани според броя на населението по постоянен адрес. Ако местните парламентаристи одобрят предложението на  кмета, основната месечна заплата на кмета на общината ще бъде 2015 лева. В бюджетните кметства Бойно, Костино, Миладиново, Мост, Опълченско, Перперек, Стремци, Чифлик  и Широко поле основната месечна заплата на кметовете ще бъде  920 лева; в кметствата с население над 1000 души – Айрово, Висока поляна, Глухар, Енчец, Жинзифово, Калоянци, Кобиляне, Петлино, Прилепци, Рани лист, Резбарци  и Сипей – 880 лева; в кметствата с население от 701 до 1000 души – Бели пласт, Дъждино, Звезделина, Зелениково, Звиница, Кьосево, Люляково, Мургово, Островица, Пепелище, Седловина, Солище и Ястреб  – 860 лева.

В четвърта група, в която попадат най-много кметства с население от 201 до 700 души, основната месечна заплата на кметовете ще бъде 840 лева, а в пета група с население до 200 души – 730 лева. Кметският наместник на Голяма бара, който е единствен в община Кърджали, ще взема  675 лева.

Освен основните заплати кметовете ще получават допълнително възнаграждение в размер на 1 % от основното си месечно възнаграждение за всяка прослужена година. Ще ползват 30 дни платен годишен отпуск.

Според решението  от февруари 2018 година в момента  основната месечна заплата на кмета на общината е 1831 лева, на кметовете на кметствата в първа група – 830 лева, във втора  – 800 лева, в трета –  780 лева, в четвърта – 760 лева и в пета група – 660 лева.

Валери КОВАЧЕВ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
22 ное 2019
Последни новини