6 °C

Увеличават заплатите на селските кметове в община Кърджали

Нови по-високи заплати ще получават кметовете в община Кърджали от началото на тази година. Размерът им трябва да бъде определен от Общинския съвет на предстоящото заседание. В предложението на кмета на общината Хасан Азис за заплатите, публикувано на интернет страницата на общината, се уточнява, че с Постановление на Министерския съвет /ПМС/ от 4 януари 2019 г. за изменение и допълнение на ПМС №67 от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности е регламентиран нов начин за определяне на индивидуалните  основни месечни заплати на кметовете на общини, райони и кметства. Предвидено е конкретните размери да се определят от съответния общински съвет при условията на Закона за местното самоуправление и местната администрация, като размерът им  не може да надхвърля основната месечна заплата на министър. В Закона за държавния бюджет за 2019 година, са изведени като отделни стойностни показатели по бюджетите на общините средствата за  служителите и за кметовете и кметските наместници по делегираната от държавата дейност „Общинска администрация”, се уточнява в предложението на инж. Хасан Азис.

Кметът предлага съветниците да отменят решението си от февруари 2018 година, с което е определен размерът на заплатите на кметовете.

Трудовите възнаграждения на кметовете ще бъдат диференцирани според броя на населението по постоянен адрес. Ако местните парламентаристи одобрят предложението на  кмета, основната месечна заплата на кмета на общината ще бъде 2015 лева. В бюджетните кметства Бойно, Костино, Миладиново, Мост, Опълченско, Перперек, Стремци, Чифлик  и Широко поле основната месечна заплата на кметовете ще бъде  920 лева; в кметствата с население над 1000 души – Айрово, Висока поляна, Глухар, Енчец, Жинзифово, Калоянци, Кобиляне, Петлино, Прилепци, Рани лист, Резбарци  и Сипей – 880 лева; в кметствата с население от 701 до 1000 души – Бели пласт, Дъждино, Звезделина, Зелениково, Звиница, Кьосево, Люляково, Мургово, Островица, Пепелище, Седловина, Солище и Ястреб  – 860 лева.

В четвърта група, в която попадат най-много кметства с население от 201 до 700 души, основната месечна заплата на кметовете ще бъде 840 лева, а в пета група с население до 200 души – 730 лева. Кметският наместник на Голяма бара, който е единствен в община Кърджали, ще взема  675 лева.

Освен основните заплати кметовете ще получават допълнително възнаграждение в размер на 1 % от основното си месечно възнаграждение за всяка прослужена година. Ще ползват 30 дни платен годишен отпуск.

Според решението  от февруари 2018 година в момента  основната месечна заплата на кмета на общината е 1831 лева, на кметовете на кметствата в първа група – 830 лева, във втора  – 800 лева, в трета –  780 лева, в четвърта – 760 лева и в пета група – 660 лева.

Валери КОВАЧЕВ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
29 яну 2020
Последни новини