Кърджали почете руските воини-освободители, признателност от малки и големи

    Кърджали почете руските воини-освободители, като признателност отдадоха малки и големи. На днешния ден преди 141 год.казаците на ген.Чернозубов влизат победоносно в столицата на Източните Родопи.

    По традиция пред паметника на Руския войн в градинката пред храма „Св.Георги Победоносец“ се събраха признателни граждани на Кърджали. Организатор на празненството бе ръководителят на клуб „Историка“ към СУ“П.Р.Славейков“ Димитър Димов. За празника от две седмици се готвят децата от ОУ“Св.св.Кирил и Методий“, където се изучава руски език.

    В честването освен членове на Клуба за приятелство с народите на Русия и ОНД присъстваха и членове на сдружение „Русофили“.

    В честването се включиха ученици от клуб „Историка“ на СУ „П.Р.Славейков“, връстниците им от СУ „Йордан Йовков“ и СУ“Отец Паисий“.

    Програмата и тази година бе дело на децата от „ОУ“Св.св.Кирил и Методий“ с ръководители директорката Мариана Пеева и преподавателите Николина Делчева, Митра Щерева и зам.-директорът Димитър Ликоманов. Тя включваше рецитиране на стихотворения на руски език,включително знаменателния стих „На Шипка всьо спакойно...“.Децата от „Св.св.Кирил и Методий“ изпяха и „Катюша“

    Почетния караул бе от гвардейците от училището. От двете страни на монумента застанаха млади хора с народни носии от Дома на културата.

    Събитието почете зам.-областният управител Севда Камбурова.

    Често на днешната паметна дата не се отдава необходимото значение. Без нея обаче нямаше да го има Деня на Кърджали-21 октомври. На този ден казаците на ген.Чернозубов бързо преминават през града преследвайки бягащите воини на Сюлейман паша. Това сподели в словото си Димитър Димов

    Днес честваме 141 години от Освобождението на града през Руско -турската война. Свободата не бе пълна .Тя дойде през 1912 г.,каза още Димитър Димов. Трябва да пазим нашата памет и да бъдем признателни на Русия,която въпреки имперските си амбиции даде свободата на Отечеството ни, отбеляза ораторът.

    В подножието на паметника на Руския войн венци поднесоха децата от ОУ“Св.св.Кирил и Методий“,СУ“Отец Паисий“,СУ“Йордан Йовков“.От клуб „Историка“ поставиха червени карамфили.

    Цветя имаше от зам.-областния управител Севда Камбурова и директорът на СУ“П.Р.Славейков“ Милко Багдасаров. Венец положика от Клуба за приятелство с народите на Русия и ОНД.

    Прозвуча химна на Република България.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини