10 °C

Кърджали почете руските воини-освободители, признателност от малки и големи

  Кърджали почете руските воини-освободители, като признателност отдадоха малки и големи. На днешния ден преди 141 год.казаците на ген.Чернозубов влизат победоносно в столицата на Източните Родопи.

  По традиция пред паметника на Руския войн в градинката пред храма „Св.Георги Победоносец“ се събраха признателни граждани на Кърджали. Организатор на празненството бе ръководителят на клуб „Историка“ към СУ“П.Р.Славейков“ Димитър Димов. За празника от две седмици се готвят децата от ОУ“Св.св.Кирил и Методий“, където се изучава руски език.

  В честването освен членове на Клуба за приятелство с народите на Русия и ОНД присъстваха и членове на сдружение „Русофили“.

  В честването се включиха ученици от клуб „Историка“ на СУ „П.Р.Славейков“, връстниците им от СУ „Йордан Йовков“ и СУ“Отец Паисий“.

  Програмата и тази година бе дело на децата от „ОУ“Св.св.Кирил и Методий“ с ръководители директорката Мариана Пеева и преподавателите Николина Делчева, Митра Щерева и зам.-директорът Димитър Ликоманов. Тя включваше рецитиране на стихотворения на руски език,включително знаменателния стих „На Шипка всьо спакойно...“.Децата от „Св.св.Кирил и Методий“ изпяха и „Катюша“

  Почетния караул бе от гвардейците от училището. От двете страни на монумента застанаха млади хора с народни носии от Дома на културата.

  Събитието почете зам.-областният управител Севда Камбурова.

  Често на днешната паметна дата не се отдава необходимото значение. Без нея обаче нямаше да го има Деня на Кърджали-21 октомври. На този ден казаците на ген.Чернозубов бързо преминават през града преследвайки бягащите воини на Сюлейман паша. Това сподели в словото си Димитър Димов

  Днес честваме 141 години от Освобождението на града през Руско -турската война. Свободата не бе пълна .Тя дойде през 1912 г.,каза още Димитър Димов. Трябва да пазим нашата памет и да бъдем признателни на Русия,която въпреки имперските си амбиции даде свободата на Отечеството ни, отбеляза ораторът.

  В подножието на паметника на Руския войн венци поднесоха децата от ОУ“Св.св.Кирил и Методий“,СУ“Отец Паисий“,СУ“Йордан Йовков“.От клуб „Историка“ поставиха червени карамфили.

  Цветя имаше от зам.-областния управител Севда Камбурова и директорът на СУ“П.Р.Славейков“ Милко Багдасаров. Венец положика от Клуба за приятелство с народите на Русия и ОНД.

  Прозвуча химна на Република България.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
  13 дек 2019
  Последни новини