17 °C

Кърджали почете руските воини-освободители, признателност от малки и големи

  Кърджали почете руските воини-освободители, като признателност отдадоха малки и големи. На днешния ден преди 141 год.казаците на ген.Чернозубов влизат победоносно в столицата на Източните Родопи.

  По традиция пред паметника на Руския войн в градинката пред храма „Св.Георги Победоносец“ се събраха признателни граждани на Кърджали. Организатор на празненството бе ръководителят на клуб „Историка“ към СУ“П.Р.Славейков“ Димитър Димов. За празника от две седмици се готвят децата от ОУ“Св.св.Кирил и Методий“, където се изучава руски език.

  В честването освен членове на Клуба за приятелство с народите на Русия и ОНД присъстваха и членове на сдружение „Русофили“.

  В честването се включиха ученици от клуб „Историка“ на СУ „П.Р.Славейков“, връстниците им от СУ „Йордан Йовков“ и СУ“Отец Паисий“.

  Програмата и тази година бе дело на децата от „ОУ“Св.св.Кирил и Методий“ с ръководители директорката Мариана Пеева и преподавателите Николина Делчева, Митра Щерева и зам.-директорът Димитър Ликоманов. Тя включваше рецитиране на стихотворения на руски език,включително знаменателния стих „На Шипка всьо спакойно...“.Децата от „Св.св.Кирил и Методий“ изпяха и „Катюша“

  Почетния караул бе от гвардейците от училището. От двете страни на монумента застанаха млади хора с народни носии от Дома на културата.

  Събитието почете зам.-областният управител Севда Камбурова.

  Често на днешната паметна дата не се отдава необходимото значение. Без нея обаче нямаше да го има Деня на Кърджали-21 октомври. На този ден казаците на ген.Чернозубов бързо преминават през града преследвайки бягащите воини на Сюлейман паша. Това сподели в словото си Димитър Димов

  Днес честваме 141 години от Освобождението на града през Руско -турската война. Свободата не бе пълна .Тя дойде през 1912 г.,каза още Димитър Димов. Трябва да пазим нашата памет и да бъдем признателни на Русия,която въпреки имперските си амбиции даде свободата на Отечеството ни, отбеляза ораторът.

  В подножието на паметника на Руския войн венци поднесоха децата от ОУ“Св.св.Кирил и Методий“,СУ“Отец Паисий“,СУ“Йордан Йовков“.От клуб „Историка“ поставиха червени карамфили.

  Цветя имаше от зам.-областния управител Севда Камбурова и директорът на СУ“П.Р.Славейков“ Милко Багдасаров. Венец положика от Клуба за приятелство с народите на Русия и ОНД.

  Прозвуча химна на Република България.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  20.09.2019
  Последни новини