Загадъчните подводни пирамиди край Япония

На 25 метра дълбочина край брега на западния японски остров Йонагуни се намират загадъчни подводни пирамиди.

Необикновените образувания са открити през 1986 година от местен гмуркач. Те приличат на архитектурен комплекс, има пирамиди, подобни на пирамидите на инките, плоски тераси и масивни стъпала.

Подводният град бързо станал сензация. Но след многобройни проучвания на изследователи и учени, няма единодушие за произхода на подводните структури. Едни твърдят, че те са се образували по естествен начин, други са уверени, че това е монументът Йонагуни е дело на човешки ръце.

Има твърдения, че съдейки по внушителния му размер, това е бил голям град, който е бил потопен при някакъв катаклизъм.

Професор Масааки Кимура, геолог от университета Рюкюс на Окинава намерил множество доказателства в полза на тази теория. При своите изследвания на това, което той смята за древен град, ученият открива подобия на надписи и рисунки, възможно и останки от статуи. Сталактитите и сталагмититите, открити от професора в подводните пещери, биха могли да се образуват само ако тези пространства са били над водата дълго време.

Учените обаче са на едно мнение относно възрастта на подводните структури -  от 10 до 16 хиляди години.

Монументът Йонагуни е обявен за Национален обект от културното наследство на Япония и е защитен от закона. Също така е любимо място за гмуркане на приключенски настроени потребители на социалните мрежи. Благодарение на техните снимки можем да видим загадъчните подводни пирамиди.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини