18 °C

Кръгла маса по проблемите на културно- историческия туризъм ще се състои в Кърджали

Кръгла маса по проблемите на културно-историческия туризъм ще се състои в Кърджали на 25 и 26 януари. Тя е първата  от поредицата прояви от Националната кампания „Чудесата на България”,организирана от вестник „Стандарт”. Домакин е Асоциацията по туризъм „Перперикон”. В Кърджали тема е „Развитие на култура и туризъм”. Предстои създаването на регионален бранд „По стъпките на Орфей и Дионис”. Целта е да се кандидатства по европейски програми за социализация на археологически и природни забележителности с национално значение. Предвижда се ангажирането на културни институти с национална значимост за обогатяване на културния живот в региона и повишаване на интереса на българските и чуждестранни туристи. Ще бъде обсъдена възможността за организиране на световни събития в Кърджали и региона. Това съобщи за медиите председателят на Управителния съвет на Асоциацията по туризъм „Перперикон” д-р Фахри Идриз.

  В работата на форума ще вземат участие министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев и други висши представители на изпълнителната власт. Ще участват в дискусията и всичките седем кметове на общини от Кърджалийска област.

  Ще бъдат посетени знакови обекти на културно-историческото наследство в Кърджалийска област,каза още д-р Фахри Идриз.

   Под негово ръководство се поведе заседание на Управителния съвет на Асоциацията по туризъм „Перперикон”, на което бяха формулирани конкретни въпроси към представителите на държавната изпълнителна и местната власт. Акцентът се постави на социализацията на Водното огледало и прекатегоризацията на археологически и архитектурни паметници от местно в национално значение, което би позволило да се кандидатства по европейски програми за тяхната реставрация и социализация.

 Управителният съвет на асоциацията одобри проект обвързан тясно със социализацията на Водното огледало.Той цели привличането на туристи и е с работното заглавие ”Разходка с лодка”  и цели свързването в един маршрут на два храма:старата джамия на Пазара и манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча”.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  Пенкелер
  1 0
  09:10, 22 яну 2019
  Абе, Фахри, каква кръгла маса, какви пет лева, вестник Стандарт спря да излиза още миналата година. Ти нас за балъци ли ни броиш.

Хороскоп за 14.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
14 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
14 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
14 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
14 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
14 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
14 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
14 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
14 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
14 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
14 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
14 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
14 ное 2019
Последни новини