Кръгла маса по проблемите на културно- историческия туризъм ще се състои в Кърджали

Кръгла маса по проблемите на културно-историческия туризъм ще се състои в Кърджали на 25 и 26 януари. Тя е първата  от поредицата прояви от Националната кампания „Чудесата на България”,организирана от вестник „Стандарт”. Домакин е Асоциацията по туризъм „Перперикон”. В Кърджали тема е „Развитие на култура и туризъм”. Предстои създаването на регионален бранд „По стъпките на Орфей и Дионис”. Целта е да се кандидатства по европейски програми за социализация на археологически и природни забележителности с национално значение. Предвижда се ангажирането на културни институти с национална значимост за обогатяване на културния живот в региона и повишаване на интереса на българските и чуждестранни туристи. Ще бъде обсъдена възможността за организиране на световни събития в Кърджали и региона. Това съобщи за медиите председателят на Управителния съвет на Асоциацията по туризъм „Перперикон” д-р Фахри Идриз.

  В работата на форума ще вземат участие министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев и други висши представители на изпълнителната власт. Ще участват в дискусията и всичките седем кметове на общини от Кърджалийска област.

  Ще бъдат посетени знакови обекти на културно-историческото наследство в Кърджалийска област,каза още д-р Фахри Идриз.

   Под негово ръководство се поведе заседание на Управителния съвет на Асоциацията по туризъм „Перперикон”, на което бяха формулирани конкретни въпроси към представителите на държавната изпълнителна и местната власт. Акцентът се постави на социализацията на Водното огледало и прекатегоризацията на археологически и архитектурни паметници от местно в национално значение, което би позволило да се кандидатства по европейски програми за тяхната реставрация и социализация.

 Управителният съвет на асоциацията одобри проект обвързан тясно със социализацията на Водното огледало.Той цели привличането на туристи и е с работното заглавие ”Разходка с лодка”  и цели свързването в един маршрут на два храма:старата джамия на Пазара и манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча”.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Пенкелер
    1 0
    09:10, 22 яну 2019
    Абе, Фахри, каква кръгла маса, какви пет лева, вестник Стандарт спря да излиза още миналата година. Ти нас за балъци ли ни броиш.
Последни новини