21 °C

Кръгла маса по проблемите на културно- историческия туризъм ще се състои в Кърджали

Кръгла маса по проблемите на културно-историческия туризъм ще се състои в Кърджали на 25 и 26 януари. Тя е първата  от поредицата прояви от Националната кампания „Чудесата на България”,организирана от вестник „Стандарт”. Домакин е Асоциацията по туризъм „Перперикон”. В Кърджали тема е „Развитие на култура и туризъм”. Предстои създаването на регионален бранд „По стъпките на Орфей и Дионис”. Целта е да се кандидатства по европейски програми за социализация на археологически и природни забележителности с национално значение. Предвижда се ангажирането на културни институти с национална значимост за обогатяване на културния живот в региона и повишаване на интереса на българските и чуждестранни туристи. Ще бъде обсъдена възможността за организиране на световни събития в Кърджали и региона. Това съобщи за медиите председателят на Управителния съвет на Асоциацията по туризъм „Перперикон” д-р Фахри Идриз.

  В работата на форума ще вземат участие министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев и други висши представители на изпълнителната власт. Ще участват в дискусията и всичките седем кметове на общини от Кърджалийска област.

  Ще бъдат посетени знакови обекти на културно-историческото наследство в Кърджалийска област,каза още д-р Фахри Идриз.

   Под негово ръководство се поведе заседание на Управителния съвет на Асоциацията по туризъм „Перперикон”, на което бяха формулирани конкретни въпроси към представителите на държавната изпълнителна и местната власт. Акцентът се постави на социализацията на Водното огледало и прекатегоризацията на археологически и архитектурни паметници от местно в национално значение, което би позволило да се кандидатства по европейски програми за тяхната реставрация и социализация.

 Управителният съвет на асоциацията одобри проект обвързан тясно със социализацията на Водното огледало.Той цели привличането на туристи и е с работното заглавие ”Разходка с лодка”  и цели свързването в един маршрут на два храма:старата джамия на Пазара и манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча”.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  Пенкелер
  1 0
  09:10, 22 яну 2019
  Абе, Фахри, каква кръгла маса, какви пет лева, вестник Стандарт спря да излиза още миналата година. Ти нас за балъци ли ни броиш.

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
20.09.2019
Последни новини