19 °C

Изкуствен интелект идентифицира непознат предшественик на човека

Чрез комбиниране на алгоритми за дълбоко обучение и статистически методи, изследователи от Института за еволюционна биология (Institute of Evolutionary Biology – IBE), Centro Nacional de Análisis Genómico (CNAG-CRG) на Центъра за геномно регулиране (CRG) и Института по геномика при Университета в Тарту (Естония), са идентифицирали в генома на азиатски индивиди отпечатък от непознат хоминид, който се е развивал преди десетки хиляди години.

Съвременният изчислителен анализ на човешка ДНК показва, че изчезналият вид е хибрид на неандерталци и Денисов човек и се е кръстосал със съвременни хора извън Африка – в Азия. Тази констатация би обяснила, защо хибридът, открит това лято в пещерите Денисов – потомството на неандерталска майка и баща Денисов човек – не е изолиран случай, а по-скоро е част от общия процес на интрогресия (термин в генетиката, който се отнася до трансфера на един ген от един вид към генния басейн на друг вид).

Изследването, публикувано в Nature Communications, използва дълбоко обучение за първи път, за да обясни човешката еволюция, като проправя пътя за прилагането на тази технология в други области на биологията, геномиката и еволюцията.

Един от начините за разграничаване на два вида е, че те макар да могат да се кръстосат, в резултат обикновено не произвеждат плодородни потомци. Въпреки това, тази концепция е много по-сложна, когато участват изчезнали видове. Всъщност историята, разказана от сегашната човешка ДНК, размива линиите на тези граници, запазвайки фрагменти от хоминиди от други видове, като неандерталците и Денисовия човек, които съжителстват с модерни хора преди повече от 40 000 години в Евразия.

Сега изследователите от IBE, CNAG-CRG и Университета в Тарту са използвали дълбоки алгоритми на обучение за да идентифицират нов и досега неизвестен прародител на модерния човек, който се е кръстосвал с него преди десетки хиляди години.

„Преди около 80 000 години се е случило така нареченото „кръстосване извън Африка“, когато част от човешкото население, което вече е било съставено от съвременни хора, изоставяло африканския континент и мигрирало на други континенти, създавайки всички настоящи популации“, обяснява Яуме Бертранпетит, главен изследовател в IBE.

„Ние знаем, че от този момент нататък съвременните хора се кръстосват с неандерталци във всички континенти, с изключение на Африка, и с Денисов човек в Океания и вероятно в Югоизточна Азия. Доказателствата за кръстосване с трети изчезнал вид досега не бяха потвърдени със сигурност. “

Досега съществуването на третия предшественик беше само теория, която би обяснила произхода на някои фрагменти от сегашния човешки геном (част от екипа, включен в това проучване, вече представи тезата си за съществуването на изчезналия хоминид в предишно проучване).

Дълбокото обучение, като начин за дешифриране на ключовете за човешката еволюция в древната ДНК, прави възможен преходът от ДНК към демография на предшествениците на модерния човек.

Проблемът, с който трябва да се борят изследователите е, че демографските модели, които са анализирали, са много по-сложни от всичко друго, взимано предвид досега, като няма налични статистически инструменти, които да се използват. Дълбокото обучение „е алгоритъм, който имитира начина, по който работи нервната система на бозайниците, с различни изкуствени неврони, които се специализират и се научават да откриват в данни, модели, които са важни за изпълнение на дадена задача“, обяснява Искар Лао, главен изследовател в CNAG-CRG и експерт в този тип симулации.

„Използвахме това свойство, за да получим алгоритъма, за да се научим да предсказваме демографските данни, използвайки геноми, получени чрез стотици хиляди симулации. Всеки път, когато провеждаме симулация, пътуваме по възможен път в историята на човечеството.“

Това обаче е първият път, в който дълбокото обучение се използва успешно, за да се обясни човешката история, като се проправя пътя за прилагането на тази технология и в други области на биологията, геномиката и еволюцията.

Оказва се, че изчезнал вид хоминид, може да обясни историята на човечеството.

Анализ на базата на дълбоко обучение разкрива, че изчезналият хоминид вероятно е потомък, кръстоска между неандерталци и Денисов човек. Откриването на вкаменелост с тези характеристики това лято изглежда подкрепя откритието на изследването, като консолидира хипотезата за този трети вид или популация, които съжителстват с модерните човешки същества и се свързват с тях. „Нашата теория съвпада с хибридния образец, открит наскоро в Денисова, въпреки че все още не можем да изключим и други възможности,“ казва Маюх Мондал, изследовател от университета в Тарту и IBE.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини