Птица отпреди ледниковата епоха гнезди в язовир "Боровица"

Единствената гнездова колония в България на далекосеверния вид "Голям нирец" се намира в кърджалийския язовир "Боровица". Предполага се, че толкова на юг видът е реликтен и се е запазил отпреди ледената епоха. В последните години се увеличава броя на зимуващите тук птици. Това установи и проведеното преди дни среднозимно преброяване на водолюбивите птици по поречието на Арда и водните басейни в Източните Родопи. 
Христо Христов, експерт от фондация "По-диви Родопи": Големият нирец в последните години зимува в "Студен кладенец", тази година бяха повече бройки. Ние предполагаме, че това са птиците от язовир "Боровица", понеже там има гнездова колония на този вид, една от най-южните. По принцип той е изключително северен вид, обаче на Балканския полуостров има малка уникална популация на Преспанското езеро, Македония, където учените смятат, че е реликтна популация, оцеляла отпреди ледниковия период. Напоследък изглежда, че същата популация се е разраснала и има в Сърбия още една колония и тази в язовир "Боровица". На "Боровица" се размножават. Това е единственото място в България, където този вид се размножава. 
Сред по-интересните, редки и защитени видове, наблюдавани по време на преброяването, освен Голям нирец, са и Къдроглав пеликан, Кафявоглава потапница, Шилоопашата патица, речна чайка с лятно брачно оперение, каза още Христо Христов, експерт във фондация По-диви Родопи.
http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини