От днес Пловдив е Европейска столица на културата

От днес Пловдив става Европейска столица на културата.
Откриването ще бъде съпроводено с грандиозен спектакъл тази вечер – "Ние всички сме цветове".
На 30-метровата сцена ще се качат 1500 изпълнители от целия свят – музиканти, актьори.
Пловдив е първият български град, който става Европейска столица на културата. 
Очакват се между 30 и 40 хиляди души.
В откриването ще участват Валя Балканска, Теодосий Спасов, квартет „Интро”, които ще свирят на лазерни арфи, танцьорите от ансамбъл „Тракия”, 200 кукери, гайдари и др.
Спектакълът е с вход свободен. Ще има 23 контролно-пропускателни пункта, на които полицията ще следи за хора с обемни багажи и такива във видимо нетрезво състояние.
Кулата е създадена специално за откриващия спектакъл и на нейните 6 нива ще бъдат разположени изпълнителите, които ще участват в събитието, разказа изпълнителният директор на Общинска фондация „Пловдив 2019” – Кирил Велчев.
Планирани са и серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града.
Kултурната програма започна още в петък с генерална репетиция на 30-метровата кула и арт събития на 10 места в глада.  Участниците в програмата репетираха на минусови температури, но не загубиха ентусиазъм. 
Огромната сцена на 6 нива е обслужвана от десетки доброволци, които напълно безплатно влагат енергията си за осъществяването на проекта. 
В тютюневите складове е подредена експозиция, която проследява историята на тютюна и мястото му в пловдивската история. Изложбата разказва живота на бежанците от Беломорието.
Етнографският музей посреща гостите си с изложбата "Песента на дървото", а в  Балабановата къща са подредени платна, които проследяват развитието на облеклото през вековете и идентичността на българката. 
Кулминация на церемонията днес ще бъде космическият глас на Валя Балканска.
„Всички пловдивчани да се радват, че имат едно такова голямо събитие. Без тръпка не може”, категорична е певицата пред bTV.  
Откриващият спектакъл "Ние сме всички цветове" ще започне в 19 ч.
Източник: btvnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини