21 °C

Как да счупиш спагета на две? Проблемът тормози математици с години

Можете и сами да опитате. Хванете за двата края една спагета и огънете, докато не се счупи. Колко парчета поучихте? Три или повече, колкото и да пробвате.

Проблемът със спагетите, които не се чупят на две, толкова заинтригувал 39-годишния физик Ричард Файнман, че той някога прекарал доста голяма част вечерта, трошейки безспир спагети в търсене на теоретично обяснение.

Кухненският експеримент на Фейнман остава неразрешен до 2005 г., когато физици от Франция създават теория, която описва силите, които действат, когато спагети и всяка дълга тънка пръчка биват огъвани. Те открили, че когато пръчката се огъне равномерно от двата края, тя ще се счупи близо до центъра, където е най-извита. Това и очакваме всички. Но първоначалното счупване предизвиква ефект на "откат" и огъваща вълна или вибрация, които допълнително разрушават пръчката. Тяхната теория, спечелила Нобеловата награда за 2006 г., дава отговор на загадката на Файнман.

Но остава нерешен въпросът може ли някога спагетите да бъдaт счупени на две.

Този въпрос изглежда тормозел други будни мозъци в МТИ (MIT) и те се впускат в търсене на отговора. И го намират. Да, да, да - с усукване. Тяхното откритие е публикувано в докладите на Националната академия на науките (САЩ)

За да намерят начин да раполовят спагетите, изследователите извършват експерименти със стотици спагети, като ги огъват и усукват с апарат, създаден специално за тази задача.

Екипът установил, че ако една пръчка се усуче до определена критична степен, а след това бавно се огъне наполовина, тя ще раздели на две със стопроцентова сигурност.

Тези резултати, разбира се могат да намерят приложения извън кулинарията. Например за повишаване на разбирането за образуването на пукнатини и как да се контролират фрактурите в други подобни на пръчки материали, като мултифибърни структури, инженерни нанотръби или дори микротубулите в клетките.

"Ще бъде интересно да се види дали и как може да бъде използвано усукване, за да се контролира динамиката на фрактурите на двуизмерни и триизмерни материали", казва съавторът Йон Дункел, доцент по физико-приложна математика в MIT.

"Във всеки случай, това е забавен интердисциплинарен проект, започнат и проведен от двама брилянтни и упорити студенти, които вероятно не искат да виждат, да чупят или да ядат спагети известно време."

Двамата студенти са Роналд Хайсер, сега студент в университета Корнел, и Вишал Патил, студент по математика в групата на Дюнкъл в MIT. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини