15 °C

Смъртно наказание грози китайския учен, направил първите генно-редактирани бебета

Хъ Циянкуи (He Jiankui), спорният учен, чиято нелицензирана работа доведе до раждането на близначки с модифицирана ДНК, има големи неприятности. Според осведомени източници, той е под въоръжена охрана в държавен апартамент в Шенжен, Китай, от началото на декември. Сега ученият е изправен пред обвинения за корупция и даване на подкуп - и двете престъпления се наказват със смърт в Китай.

Изкупителна жертва?

Китайският изследовател, доцент в Южния университет за наука и технологии в Шенжен, с помощта на технологията за редактиране на гени CRISPR модифицира живи ембриони. Твърди се, че процедурата е модифицирала гена CCR5 по такъв начин, че потенциално да направи потомството устойчиво на ХИВ. Вместо да унищожат ембрионите, според насоките за изследвания в Китай, Хъ Циянкуи и неговите сътрудници  присаждат ембрионите в сурогатни майки и позволяват на бременността да доведе до раждането на близначки момичета. Раждането не е било независимо потвърдено или документирано в рецензирано списание, но уважавани изследователи с достъп до някои данни до неговата работа твърдят, че това по всяка вероятност е станало.

Съобщението бе направено съвсем небрежно от Хъ по време на основна презентация на Втората международна среща за редактиране на човешкия геном в Университета на Хонг Конг, проведена през ноември 2018 г.

Един от организаторите на конференцията, генетикът Робин Ловел-Бадж (Robin Lovell-Badge) от Института "Франсис Крик" в Лондон, поканва Хъ да говори на конференцията, за да подхрани ентусиазма на китайския учен. Но подобно на всички останали на събитието, Ловел-Бадж е изненадан да научи, че Хъ не е просто планирал, но и извършил това.

"Никой от нас не знаеше докъде всъщност се е стигнало", разказва Ловъл-Бадж, добавяйки, че експерти са знаели само от неговите изследвания върху мишки, маймуни и човешки ембриони. 

Впоследствие се разбира, че Хъ е работил върху изследванията си, докато е на неплатен отпуск и е наел хора, които да му помогнат със собствени средства.

Според АР Хъ Циянкуи е потърсил и получил одобрение от Женската и детска болница в Шенжен HarMoniCare да започне експеримента. В статията на MIT Technology Review също бе показан документ, че изследването му е получило зелена светлина от комисията по медицинска етика на HarMoniCare. Въпреки това участващата болница отрича, че комисията за етичен преглед е обсъждала работата. Китайският Южен университет заяви, че не подкрепя експеримента и започва разследване.

Но 34-годишният учен без никакво чувство на разкаяние заяви, че се гордее с това постижение.

Но изглежда, че китайските власти имат друго мнение.

Ловел-Бадж съобщава за The Telegraph, че Хъ може да бъде обвинен в корупция и даване на подкуп, добавяйки, че "много хора са загубили главите си за корупция". Всъщност нещата изглеждат доста мрачни за Хъ Циянкуи, който очакваше славата на първопроходец, но вместо това го очаква смъртно наказание.

"Много хора вероятно ще загубят работата си, той очевидно не бе единственият участник в това. А как ги е накарал да свършат цялата тази работа? Сега могат да му предявят всевъзможни обвинения в корупция, а да бъдеш виновен за корупция в Китай в наши дни не е нещо, което бихте желали да бъдете", коментира Ловел-Бадж за The Telegraph.

"Той е физик, който знае малко биология, е много богат, има огромно его, иска да бъде първият, който прави нещо, което ще промени света", добавя Ловел-Бадж.

Ловел-Бадж съобщава, че Хъ в момента е затворен в апартамент под въоръжена охрана. На този етап не е ясно дали охраната е там, за да го ограничи или защити. Откакто Хъ направи своето изявление, китайският биофизик получи много смъртни заплахи.

За момента е разследван от китайското правителство и го заплашва затвор и дори смъртно наказание в краен случай. На този етап ситуацията, както много други неща в Китай, е неясна. Би било много удобно за местните власти да го използват за изкупителна жертва - "да откъснат опашката на гущера", за да смекчат гнева на масите.

Но това ще предпази ли нещо подобно да се случи отново? 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини