6 °C

Назми Мюмюн: Господа, не си приписвайте чужди заслуги!

Назми Мюмюн – бивш член на НС на БСП, заместник областен управител и изпълнявал длъжността областен управител на област Кърджали.

На възпоменателните митинги за жертвите от „възродителния процес“ трябва да се вее националния трибагреник. Истинските герои са хората от смесените региони.

В последните седмици, от 24 декември насам, Кърджалийско бе наситено с политически, партийно-политически мероприятия и изяви на три политически формации – ДПС, ДОСТ и НПСД /по-скромно/ във връзка с драматичните събития от „възродителния процес“. Много неща се изговориха на тези мероприятия, най-вече от позицията на трите партии,които може би смятат,че те имат право да бъдат там, а другите партии трябва да стоят на разстояние.

Прекланяме се пред паметта на бебето Тюркян и другите жертви, пред смелостта на хората, възстанали срещу посягането на тяхната етническа, верска, езикова и културна идентичност. Хората бяха прави!Тогавашната власт, властта, режимът сгреши! Турците в България бяха доказали, че са достойни граждани, част от българския народ. Те, заедно с другите етноси в България,  изградиха основите на държавата, превърнаха я в една от модерните икономики, в страна със защитени социални права , безплатно здравеопазване, възможност за образование  и за реализация на всеки. Тези обикновени хора, с напуканите си от работа ръце  в заводите и фабриките, в рудниците и по тютюневите ниви строяха България. Те с нищо не заслужаваха това отношение, това недопустимо посегателство  върху идентичността им и репресиите от страна на тоталитарния режим.  „Възродителния процес“ нанесе жестока рана върху цялото българско общество, не само върху турците в България. Бяха спрени естествените процеси на интеграция, появи се пропаст между българи и турци – два етноса, които от десетилетия живееха в мир и взаимно уважение. Жесток удар понесе българската икономика, селското стопанство. Заради репресиите много хора, стотици хиляди, потърсиха своето бъдеще в Турция и в други държави. Обезлюдяха цели региони. Тежки рани, които българското общество и до днес не може напълно да излекува.

След 1990 година няколко пъти бяха поднесени официални извинения от държавните глави на България Жельо Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Имаше извинения от министър-председателите на България: Иван Костов в гр. Бурса, Турция; Сергей Станишев на „Орлов мост“ в София.   Моята партия – БСП, първа пое историческата отговорност и се разграничи от проведената политика на ръководителя на БКП Тодор Живков по т. нар. „Възродителен процес“. Затова на 29.12.1989 год. ръководството на БКП, Държавния съвет на Народна Република България и другите национални институции взеха историческото решение за възстановяване всички права на така нареченото „тюркоезично и мюсюлманско население“ – българските турци и мюсюлмани в България. С други думи, връщане имената на етническите турци и мюсюлмани и даване възможност да говорят свободно майчиния си език, да изповядват религията си, да се върнат към своята културна самобитност, към етническите си обичаи, религиозни ритуали и традиции, да имат четмо и писмо, да имат самочувствие на равноправни и равностойни граждани на отечеството ни България!  Подчертавам – това се случи още преди да се появи ДПС и другите партии, които днес претендират да са единствени представители на турската и мюсюлманска общност в България. 

Днес родените и създадени герои може би са необходимост, но историческата истина е една! И тя е, че ако покойния Александър Лилов не беше убеден и истински патриот, истински държавник, истински социалист-хуманист, застанал начело на моята партия, не знам моята родина България къде можеше да бъде захвърлена и каква катастрофа да преживее. Случилото се в съседната ни Югославия е достатъчно красноречив пример докъде можеше да се стигне. Благодарение на прозорливостта и отговорност на Александър Лилов всички членове на ЦК на БКП  гласуваха за връщане имената на българските турци и мюсюлмани. С това историческо решение България тръгва по пътя на демокрацията и зачитане на човешките права и свободи. Това доведе да изпускане на насъбралото се напрежение, хората донякъде се успокоиха, в много голяма степен беше избегната опасността от конфликти на етническа или верска основа. Аз свеждам глава пред паметта на социалиста, въоръжен с политическо мъжество, пред стратега Александър Лилов, за аргументирано предложеното и взето историческо решение на 29.12.1989 год. Той заслужава признателност! БКП с държавната си политика отне съкровените имена на нашите съграждани, а БСП е тази, която с политическата си зрялост и мъдрост ги върна! Обновената Българска социалистическа партия извърши необходимото за преодоляване на разделението и противопоставянето сред българския народ. Защото моята партия знае, че никоя държава не може да просперира, ако нейният народ е разединен. Моята партия знае, че ако искаме доброто и напредъка на България, главното е помирението, обединението и националното съгласие и затова се обърна към целокупния ни народ с вяра, с уважение и с разбиране. Това отношение, проявено от БСП, към отделния български гражданин е главният критерий за патриотизъм! Трябва да проявим здрав разум и запомним тази обединителна дата, тази обединяваща партия, която имаше доблестта да признае грешката си. Да помним човека Александър Лилов, проправил нейния път за промяна.

Нека никой да не присвоява заслуги, територии и други правомощия в суверенна, независима и неделима наша държава - България! Тя е на всички ни!

Отново се връщам към възпоменателните митинги за жертвите на „Възродителния процес“. Сърцето ми казва, че партийните байряци там са неуместни. Защото вместо място за преклонение пред болката и смелостта на хората, тръгнали да защитават човешките си права, митингите се превръщат в арена на противопоставяне, в политическа чаршия , където се върти алъш –вериш с гласовете на избирателите.

Нека на митингите през 2019 г. да се веят националният трибагреник и европейският байряк! Нека най-сетне на тях да видим президента и министър-председателя на нашата държава. Такъв знак и на държавно ниво, ще бъде още по- обединяващото за целостта и единството на народа ни! Така се постига истинско народно единство и национална консолидация.

Сега, десетилетия след „Възродителния процес“, много политици се опитват да си приписват заслуги и бързат да се наредят сред героите от онези тежки времена. Истинските патриоти и герои не са те, а кротките и трудолюбиви хора от регионите със смесено население! С търпимостта и толерантността си! Тези хора, които преглътнаха обидата, намериха сили да простят и с напуканите си от работа ръце продължиха да изграждат нашата България.

Всички заедно, в мир и разбирателство посрещнахме Новата 2019 година. Да ни е за много години!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
29 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
29 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
29 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
29 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
29 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
29 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
29 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
29 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
29 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
29 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
29 яну 2020
Последни новини