12 °C

Назми Мюмюн: Господа, не си приписвайте чужди заслуги!

Назми Мюмюн – бивш член на НС на БСП, заместник областен управител и изпълнявал длъжността областен управител на област Кърджали.

На възпоменателните митинги за жертвите от „възродителния процес“ трябва да се вее националния трибагреник. Истинските герои са хората от смесените региони.

В последните седмици, от 24 декември насам, Кърджалийско бе наситено с политически, партийно-политически мероприятия и изяви на три политически формации – ДПС, ДОСТ и НПСД /по-скромно/ във връзка с драматичните събития от „възродителния процес“. Много неща се изговориха на тези мероприятия, най-вече от позицията на трите партии,които може би смятат,че те имат право да бъдат там, а другите партии трябва да стоят на разстояние.

Прекланяме се пред паметта на бебето Тюркян и другите жертви, пред смелостта на хората, възстанали срещу посягането на тяхната етническа, верска, езикова и културна идентичност. Хората бяха прави!Тогавашната власт, властта, режимът сгреши! Турците в България бяха доказали, че са достойни граждани, част от българския народ. Те, заедно с другите етноси в България,  изградиха основите на държавата, превърнаха я в една от модерните икономики, в страна със защитени социални права , безплатно здравеопазване, възможност за образование  и за реализация на всеки. Тези обикновени хора, с напуканите си от работа ръце  в заводите и фабриките, в рудниците и по тютюневите ниви строяха България. Те с нищо не заслужаваха това отношение, това недопустимо посегателство  върху идентичността им и репресиите от страна на тоталитарния режим.  „Възродителния процес“ нанесе жестока рана върху цялото българско общество, не само върху турците в България. Бяха спрени естествените процеси на интеграция, появи се пропаст между българи и турци – два етноса, които от десетилетия живееха в мир и взаимно уважение. Жесток удар понесе българската икономика, селското стопанство. Заради репресиите много хора, стотици хиляди, потърсиха своето бъдеще в Турция и в други държави. Обезлюдяха цели региони. Тежки рани, които българското общество и до днес не може напълно да излекува.

След 1990 година няколко пъти бяха поднесени официални извинения от държавните глави на България Жельо Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Имаше извинения от министър-председателите на България: Иван Костов в гр. Бурса, Турция; Сергей Станишев на „Орлов мост“ в София.   Моята партия – БСП, първа пое историческата отговорност и се разграничи от проведената политика на ръководителя на БКП Тодор Живков по т. нар. „Възродителен процес“. Затова на 29.12.1989 год. ръководството на БКП, Държавния съвет на Народна Република България и другите национални институции взеха историческото решение за възстановяване всички права на така нареченото „тюркоезично и мюсюлманско население“ – българските турци и мюсюлмани в България. С други думи, връщане имената на етническите турци и мюсюлмани и даване възможност да говорят свободно майчиния си език, да изповядват религията си, да се върнат към своята културна самобитност, към етническите си обичаи, религиозни ритуали и традиции, да имат четмо и писмо, да имат самочувствие на равноправни и равностойни граждани на отечеството ни България!  Подчертавам – това се случи още преди да се появи ДПС и другите партии, които днес претендират да са единствени представители на турската и мюсюлманска общност в България. 

Днес родените и създадени герои може би са необходимост, но историческата истина е една! И тя е, че ако покойния Александър Лилов не беше убеден и истински патриот, истински държавник, истински социалист-хуманист, застанал начело на моята партия, не знам моята родина България къде можеше да бъде захвърлена и каква катастрофа да преживее. Случилото се в съседната ни Югославия е достатъчно красноречив пример докъде можеше да се стигне. Благодарение на прозорливостта и отговорност на Александър Лилов всички членове на ЦК на БКП  гласуваха за връщане имената на българските турци и мюсюлмани. С това историческо решение България тръгва по пътя на демокрацията и зачитане на човешките права и свободи. Това доведе да изпускане на насъбралото се напрежение, хората донякъде се успокоиха, в много голяма степен беше избегната опасността от конфликти на етническа или верска основа. Аз свеждам глава пред паметта на социалиста, въоръжен с политическо мъжество, пред стратега Александър Лилов, за аргументирано предложеното и взето историческо решение на 29.12.1989 год. Той заслужава признателност! БКП с държавната си политика отне съкровените имена на нашите съграждани, а БСП е тази, която с политическата си зрялост и мъдрост ги върна! Обновената Българска социалистическа партия извърши необходимото за преодоляване на разделението и противопоставянето сред българския народ. Защото моята партия знае, че никоя държава не може да просперира, ако нейният народ е разединен. Моята партия знае, че ако искаме доброто и напредъка на България, главното е помирението, обединението и националното съгласие и затова се обърна към целокупния ни народ с вяра, с уважение и с разбиране. Това отношение, проявено от БСП, към отделния български гражданин е главният критерий за патриотизъм! Трябва да проявим здрав разум и запомним тази обединителна дата, тази обединяваща партия, която имаше доблестта да признае грешката си. Да помним човека Александър Лилов, проправил нейния път за промяна.

Нека никой да не присвоява заслуги, територии и други правомощия в суверенна, независима и неделима наша държава - България! Тя е на всички ни!

Отново се връщам към възпоменателните митинги за жертвите на „Възродителния процес“. Сърцето ми казва, че партийните байряци там са неуместни. Защото вместо място за преклонение пред болката и смелостта на хората, тръгнали да защитават човешките си права, митингите се превръщат в арена на противопоставяне, в политическа чаршия , където се върти алъш –вериш с гласовете на избирателите.

Нека на митингите през 2019 г. да се веят националният трибагреник и европейският байряк! Нека най-сетне на тях да видим президента и министър-председателя на нашата държава. Такъв знак и на държавно ниво, ще бъде още по- обединяващото за целостта и единството на народа ни! Така се постига истинско народно единство и национална консолидация.

Сега, десетилетия след „Възродителния процес“, много политици се опитват да си приписват заслуги и бързат да се наредят сред героите от онези тежки времена. Истинските патриоти и герои не са те, а кротките и трудолюбиви хора от регионите със смесено население! С търпимостта и толерантността си! Тези хора, които преглътнаха обидата, намериха сили да простят и с напуканите си от работа ръце продължиха да изграждат нашата България.

Всички заедно, в мир и разбирателство посрещнахме Новата 2019 година. Да ни е за много години!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини