20 °C

Назми Мюмюн: Господа, не си приписвайте чужди заслуги!

Назми Мюмюн – бивш член на НС на БСП, заместник областен управител и изпълнявал длъжността областен управител на област Кърджали.

На възпоменателните митинги за жертвите от „възродителния процес“ трябва да се вее националния трибагреник. Истинските герои са хората от смесените региони.

В последните седмици, от 24 декември насам, Кърджалийско бе наситено с политически, партийно-политически мероприятия и изяви на три политически формации – ДПС, ДОСТ и НПСД /по-скромно/ във връзка с драматичните събития от „възродителния процес“. Много неща се изговориха на тези мероприятия, най-вече от позицията на трите партии,които може би смятат,че те имат право да бъдат там, а другите партии трябва да стоят на разстояние.

Прекланяме се пред паметта на бебето Тюркян и другите жертви, пред смелостта на хората, възстанали срещу посягането на тяхната етническа, верска, езикова и културна идентичност. Хората бяха прави!Тогавашната власт, властта, режимът сгреши! Турците в България бяха доказали, че са достойни граждани, част от българския народ. Те, заедно с другите етноси в България,  изградиха основите на държавата, превърнаха я в една от модерните икономики, в страна със защитени социални права , безплатно здравеопазване, възможност за образование  и за реализация на всеки. Тези обикновени хора, с напуканите си от работа ръце  в заводите и фабриките, в рудниците и по тютюневите ниви строяха България. Те с нищо не заслужаваха това отношение, това недопустимо посегателство  върху идентичността им и репресиите от страна на тоталитарния режим.  „Възродителния процес“ нанесе жестока рана върху цялото българско общество, не само върху турците в България. Бяха спрени естествените процеси на интеграция, появи се пропаст между българи и турци – два етноса, които от десетилетия живееха в мир и взаимно уважение. Жесток удар понесе българската икономика, селското стопанство. Заради репресиите много хора, стотици хиляди, потърсиха своето бъдеще в Турция и в други държави. Обезлюдяха цели региони. Тежки рани, които българското общество и до днес не може напълно да излекува.

След 1990 година няколко пъти бяха поднесени официални извинения от държавните глави на България Жельо Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Имаше извинения от министър-председателите на България: Иван Костов в гр. Бурса, Турция; Сергей Станишев на „Орлов мост“ в София.   Моята партия – БСП, първа пое историческата отговорност и се разграничи от проведената политика на ръководителя на БКП Тодор Живков по т. нар. „Възродителен процес“. Затова на 29.12.1989 год. ръководството на БКП, Държавния съвет на Народна Република България и другите национални институции взеха историческото решение за възстановяване всички права на така нареченото „тюркоезично и мюсюлманско население“ – българските турци и мюсюлмани в България. С други думи, връщане имената на етническите турци и мюсюлмани и даване възможност да говорят свободно майчиния си език, да изповядват религията си, да се върнат към своята културна самобитност, към етническите си обичаи, религиозни ритуали и традиции, да имат четмо и писмо, да имат самочувствие на равноправни и равностойни граждани на отечеството ни България!  Подчертавам – това се случи още преди да се появи ДПС и другите партии, които днес претендират да са единствени представители на турската и мюсюлманска общност в България. 

Днес родените и създадени герои може би са необходимост, но историческата истина е една! И тя е, че ако покойния Александър Лилов не беше убеден и истински патриот, истински държавник, истински социалист-хуманист, застанал начело на моята партия, не знам моята родина България къде можеше да бъде захвърлена и каква катастрофа да преживее. Случилото се в съседната ни Югославия е достатъчно красноречив пример докъде можеше да се стигне. Благодарение на прозорливостта и отговорност на Александър Лилов всички членове на ЦК на БКП  гласуваха за връщане имената на българските турци и мюсюлмани. С това историческо решение България тръгва по пътя на демокрацията и зачитане на човешките права и свободи. Това доведе да изпускане на насъбралото се напрежение, хората донякъде се успокоиха, в много голяма степен беше избегната опасността от конфликти на етническа или верска основа. Аз свеждам глава пред паметта на социалиста, въоръжен с политическо мъжество, пред стратега Александър Лилов, за аргументирано предложеното и взето историческо решение на 29.12.1989 год. Той заслужава признателност! БКП с държавната си политика отне съкровените имена на нашите съграждани, а БСП е тази, която с политическата си зрялост и мъдрост ги върна! Обновената Българска социалистическа партия извърши необходимото за преодоляване на разделението и противопоставянето сред българския народ. Защото моята партия знае, че никоя държава не може да просперира, ако нейният народ е разединен. Моята партия знае, че ако искаме доброто и напредъка на България, главното е помирението, обединението и националното съгласие и затова се обърна към целокупния ни народ с вяра, с уважение и с разбиране. Това отношение, проявено от БСП, към отделния български гражданин е главният критерий за патриотизъм! Трябва да проявим здрав разум и запомним тази обединителна дата, тази обединяваща партия, която имаше доблестта да признае грешката си. Да помним човека Александър Лилов, проправил нейния път за промяна.

Нека никой да не присвоява заслуги, територии и други правомощия в суверенна, независима и неделима наша държава - България! Тя е на всички ни!

Отново се връщам към възпоменателните митинги за жертвите на „Възродителния процес“. Сърцето ми казва, че партийните байряци там са неуместни. Защото вместо място за преклонение пред болката и смелостта на хората, тръгнали да защитават човешките си права, митингите се превръщат в арена на противопоставяне, в политическа чаршия , където се върти алъш –вериш с гласовете на избирателите.

Нека на митингите през 2019 г. да се веят националният трибагреник и европейският байряк! Нека най-сетне на тях да видим президента и министър-председателя на нашата държава. Такъв знак и на държавно ниво, ще бъде още по- обединяващото за целостта и единството на народа ни! Така се постига истинско народно единство и национална консолидация.

Сега, десетилетия след „Възродителния процес“, много политици се опитват да си приписват заслуги и бързат да се наредят сред героите от онези тежки времена. Истинските патриоти и герои не са те, а кротките и трудолюбиви хора от регионите със смесено население! С търпимостта и толерантността си! Тези хора, които преглътнаха обидата, намериха сили да простят и с напуканите си от работа ръце продължиха да изграждат нашата България.

Всички заедно, в мир и разбирателство посрещнахме Новата 2019 година. Да ни е за много години!

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
20.09.2019
Последни новини