Турският износ удари рекорд

Износът от Турция за 2018 г. е достигнал исторически рекорд – били са експортирани стоки за общо 168.1 млрд. долара. Това обяви турският министър на търговията Рушар Пекан, предават международните медии. Тя добави, че износът през изминалата година е нараснал със 7.1% в сравнение с 2017 г. (157 млрд. долара) и подчерта, че Анкара ще продължи да предприема стъпки за насърчаване на износителите.

През 2018 г. вносът пък е намалял с 4.6% на годишна база до 223.1 млрд. долара. Според предварителните данни от турския статистически институт външният търговски дефицит за миналата година е 55 млрд., което е значително по-добре от 76.8-те млрд. долара за 2017 г. Окончателните данни ще бъдат обявени на 31 януари.

Според  Пекан през тази година износът ще има още по-голям дял в турския брутен вътрешен продукт (БВП). „Създадохме специални стратегии за навлизането на пазарите на четири страни – Китай, Индия, Мексико и Русия, които съставляват 78% от нашия външен търговски дефицит”, каза турският търговски министър.

В своята реч Пекан коментира, че валутната политика на американския Федерален резерв да повишава лихвените проценти, което се очаква да продължи и през тази година, забавя ръста на развиващите се икономики. Министърът припомни, че се очаква през 2019 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) да представи по-строга валутна политика, отколкото през 2018 г., което също ще усложни международната икономическа обстановка. Като други опасности бяха посочени търговските войни САЩ-Китай и САЩ-ЕС, рецесията в европейската икономика и излизането на Обединеното кралство от Европейския съююз.

На фона на добрите търговски данни турската лира отново поскъпва. Въпреки че започна годината със сериозен спад, вчера тя тръгна нагоре благодарение на данни за спад на инфлацията в Турция през декември 2018 г., а днес позитивната тенденция продължава, подхранвана от новината за рекордния износ.

www.economic.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ма
    МАНГО
    14 -1
    17:46, 6 яну 2019
    Турците ще намерят начина да се оправят, защото имат производство и реална пазарна икономика.
    Ама ние... ще духаме супата.
  • 2
    Та
    така е
    7 0
    22:17, 6 яну 2019
    Турците имат Ердоган, ние имаме путю.
Последни новини