Стар български обичай „Мъжки водици“ изпълниха миряните от църквата „Св. Георги“ в Кърджали

За втора поредна година в Кърджали се изпълни стар български обичай „Мъжки водици“. С китка здравец църковното настоятелство на централната църква в Кърджали „Св.Георги Победоносец“ посрещна десетки жители и вярващи. Богоявленско шествие тръгна от централния православен храм  и стигна до левия бряг на Арда в района на пасарелката.

„Благодарни сме, че за поредна година кметът на Кърджали е с нас. Мога спокойно да заявя, че той вече стана патрон на този празник в града“, каза Димитър Стойчев, църковен настоятел в храма. След което обяви, че ще има хвърляне на кръста във Водното огледало.

„Това не е каноничен ритуал“, обяви църковният настоятел и хвърли кръста във водите на река Арда, а десетина смелчаци скочиха в Арда.

Кръстът беше изваден от Флорент Ставилеци. Той беше поздравен от инж. Хасан Азис. Ставилеци вади кръста за втори път.

Инж. Хасан Азис сподели по този повод:

„Помолих за смирение, обединение и вяра в традициите, които пазим и в тези, които създаваме! Те са нашата идентичност, те са нашето упование за бъдещето на Кърджали и България.
Благодарен съм за топлите думи, които чух от хората, за оценката на светия дар, който са получили в навечерието празника.
За втора поредна година от църковното настоятелство се обърнаха към мен с „христолюбив мюсюлманин“ , което ме кара да бъда по-смирен и отговорен.
Ще продължавам да подкрепям всеки празник, защото празниците ни обединяват, те показват нашата толерантност и сплотеност! “

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини