Тракийци показаха традиционни коледни обичаи


Традиционни коледни обичаи и песни, пренесени от тракийци в Източните Родопи преди десетки години показаха днес самодейците от народните читалища „Родопски фар“ и  „Тракия 2009“ в Кърджали. Общоградското коледно тържество по традиция събра малко зрители, които се хванаха на хоро и пиха по чаша вино, осигурено от организатора – община Кърджали. Никой обаче от висшето ръководство на общинската администрация – заместник-кметове или директори на дирекции, не присъства на тържеството, посветено на Рождество Христово.
Днес показахме обичая Коледуване и самия обряд – когато се подготвя къщата, когато се посрещат коледарите, каза за Радио Кърджали Иван Узунов, председател на народно читалище „Родопски фар“ в кв. „Гледка“.
Самият обряд, традицията не е прекъсвана през годините и обичаят се изпълнява, както са го правили някога. Всяка година се коледува от къща на къща, ето утре ще минат малките деца. Квартал „Гледка“ е единственият квартал не само в Кърджали, но и в цялата община, където правим традициите както време оно, каза още Иван Узунов.

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини