Какви археологически открития да очакваме през 2019

1400 плочки от изгубен иракски град, огромна кухина във Великата пирамида и украсени великденски яйца, принадлежали на Руското кралско семейство, са част от археологическите открития, на които ни предстои да станем свидетели през 2019.

Кухина в Хеопсовата пирамида

През 2019 вероятно ще разберем повече за огромната кухина над така наречената главна галерия във Великата пирамида в Гиза – пасаж, водещ до саркофага на фараона Хеопс. Кухината е дълга над 30 метра. Археолози забелязаха празното пространство през 2017, но все още не е ясно дали то представлява затворен строителен коридор, скрита погребална камера или серия от по-малки камери.

Кухината е открита с помощта на миниатюрните космически частици мюони. Тези частици се формират когато космически лъчи си взаимодействат с горната част от земната атмосфера, те могат да преминат през скали, но в процеса губят енергията си и се разпадат. Измервайки броя на мюоните, преминаващи през обект от определена посока, изследователите успяват да определят плътността на обекта или наличието на кухина.

По-нататъшните тестове с мюони, които се провеждат в момента, може да разкрият повече за кухината. Първите резултати трябва да се появят през тази година.

Нова пещера до Кумран

През 2019 може да станем свидетели на откриването на нова пещера до Кумран, която е възможно да съдържа свитъци. Кумран е мястото, на което свитъците от Мъртво море са били заровени в близки пещери. Свитъците от Мъртво море съдържат фрагменти от 900 текста и са открити в 12 пещери. Учени вярват, че свитъците са написани от сектата Есеи. Част от пещерите бяха открити през 2017 и 2018, още една може да се появи през новата година.

Огромен брой плочки от изгубен град в Ирак

През 2019 в САЩ може да се появат близо 1400 плочки от изгубения град Ирисагриг. Те ще бъдат открити в частна колекция, собственост на човек, който иска да запази анонимност.

През 2018 стана ясно, че откраднатите артефакти са били иззети от веригата Хоби Лоби, включително 200 клинописни плочки от изгубения град Ирисагриг в Ирак.

Плочки от Ирисагриг се появяват из пазарите за антикварни стоки от близо 2 десетилетия. Макар иманярите да са запознати с местополжението на изгубения град, то не е известно на археолозите. От появилите се до момента плочки става ясно, че градът е процъфтявал до преди 4 000 години. Възможно е, част от новите плочки да подскажат на археолозите как да открият Ирисагриг.

Изгубените великденски яйца на руските царе

Между 1885 и 1916 компанията Фаберже изработила 50 богато украсени великденски яйца за руското кралско семейство. След Руската революция през 1917 част от тези яйца изчезнали.

През 2017 бяха разкрити документи, според които огромен брой произведения на изкуството и артефакти са били изпратени от Съветския съюз и Турция до Ню Орлиънс през 1991 и 1992. Общата стойност на двете доставки била 164 милиона долара, което се равнява на днешни 285 милиона долара. Макар от документите да не става ясно, какво точно са съдържали двете пратки, възможно е едно от липсващите великденски яйца да е било изпратено в САЩ. От години се носят слухове, че част от яйцата са попаднали в частни колекции в Америка.

Папирусите на Хеопс

През 2013 археолози откриха папируси от преди 4 500 години от времето на Хеопс – фараонът построил Великата пирамида. Изследване върху папирусите разкри, че съдържат нещо като дневник на надзирателя Мерер, който ръководел екипа, изпълняващ задачи, свързани с изграждането на Хеопсовата пирамида и други строителни проекти в Египет.

До момента е дешифрирана и анализирана само част от дневника, като резултатите дават информация за древно пристанище близо до Великата пирамида и за транспортирането на строителен материал от Тура до пирамидата.

Източник: livescience.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини