22 °C

Свръхнова е причината за голямото изчезване на видове преди 2.6 млн години

Преди около 2.6 милиона години, в праисторическото небе се появява странна ярка светлина, останала там седмици или дори месеци. Това е свръхнова намираща се на около 150 светлинни години от Земята. В рамките на няколко стотици години, след като странната светлина в небето се е смалила, цунами с космическа енергия от същата разрушителна звездна експлозия може да е достигнало нашата планета и да е раздвижило атмосферата, което от своя страна е довело до изменение на климата и е предизвикало масово изчезване на големи океански животни, включително и на вид акула с размерите на голям автобус.

Последиците от такава свръхнова върху големите обитатели на океана, са описани подробно в статия, публикувана в изданието Astrobiology.

„Правили сме проучвания по този начин в продължение на 15 години и винаги миналото се е основавало на това, което знаем като цяло за Вселената, а именно че тези супернови трябва да са повлияли на Земята по някое време „, казва водещият автор Адриан Мелот, професор по физика и астрономия в университета в Канзас.

„Този път е по-различно – имаме доказателства за събитията в даден момент. Знаем колко далеч са те, за да можем да изчислим как това би засегнало Земята и да го сравним с това, което знаем за случилото се по това време, с други думи, сега е много по-конкретно.“

Мелот обяснява, че най-новите проучвания, разкриват данни от древни слоеве от океанското дъно от изотопи на желязо-60, които дават доказателства за времето и разстоянието на взрива на суперновите.

„Още през средата на 90-те години на миналия век, хората са казали:“ Хей, потърсете желязо – 60. То ще даде истината, защото няма друг начин да стигне до Земята, освен от свръхнова „. Тъй като желязо-60 е радиоактивно, ако се е образувало заедно със Земята, то отдавна ще е изчезнало, затова трябва да е „наваляло“ върху нея.

Има спор дали това е станало само от една свръхнова, която е била близо до Земята или е имало цяла верига от тях. Според Мелот и колегите му, най-вероятна е версията комбинация от двете – една голяма верига, в която е имало и една свръхнова, която е необикновено силна и разположена относително близко до Земята. При изследването на остатъците от желязо-60, учените откриват голям скок в остатъци от него от преди 2,6 милиона години, но има повишени остатъци от негови изотопи още отпреди 10 милиона години, обяснява Мелот“. Съавтори на Мелот са Франсиоле Мариньо от Universidade Federal de Sao Carlos в Бразилия и Лаура Паулучи от Universidade Federal do ABC, също в Бразилия.

Според екипа други доказателства за поредица от супернови могат да се намерят в самата архитектура на местната вселена.
„Ние се намираме в един мехур в междузвездната среда“, казва Мелт. „Ние сме в неговия край. Това е гигантски район с дължина около 300 светлинни години, основно много горещ газ с много ниска плътност – почти всички газови облаци са изхвърлени от него. Това е идеалната среда за поява на супернови, които се вписват добре в идеята за верига. Когато правим изчисления, те са базирани на идеята, че има една свръхнова, която изгасва и енергията й достига до Земята и се разпръсква. Със споменатия мехур обаче, нещата се променят и космическите лъчи се въртят в него и космическата „баня“ трае от 10 000 до 100 000 години. Ако си представим цяла поредица от супернови, ще има повече космически лъчи в мехура и това ще подсигури присъствието им в продължение на милиони години.“

Независимо от това дали е имало една свръхнова или серия от тях, енергията на свръхнова, която е разпространила слоеве желязо-60 по цялата Земя, в същото време причинява и проникване на частици, наречени муони, които са облъчили Земята, причинявайки рак и мутации, особено на по-големите животни.

„Най-доброто описание на муона би било много тежък електрон, муонът е няколкостотин пъти по-масивен от електрона“, казва Мелот.

„Те проникват навсякъде дори и това е нормално – много от тях преминават през нас, почти всички без да причинят вреда, но около една пета от радиационната доза, която приемаме идва от муоните. Когато вълна космически лъчи удари Земята, тези муони се мултиплицират няколко стотици пъти. Принципно само малка част от тях ще взаимодействат по какъвто и да е начин, но когато броят им е толкова голям и тяхната енергия е толкова висока, несъмнено ще се получат повишени мутации и рак – това ще са основните биологични ефекти. Честотата на раковите мутации ще се увеличи с около 50 процента за животни, които са по-големи от човека – и колкото по-големи са, толкова по-лошо е за тях. За един слон или един кит радиационната доза се увеличава многократно.“

Свръхнова преди 2,6 милиона години може да е причината за голямото изчезване на морски животни на Земята. По време на Плиоцен-Плейстоцен 36 процента от родовете се смятат за изчезнали. Изчезването е концентрирано в крайбрежните води, където по-големите организми биха били по-уязвими от радиационна доза от муони.

Според авторите на новото проучване, щетите от муоните са се простирали на стотици метри в океанските води и са ставали по-малко тежки на по-големи дълбочини.

„Един от изчезналите видове преди 2,6 милиона години, е Мегалодон“, обяснява Мелот. „Представете си голямата бяла акула във филма „Челюсти „, но още по – огромна, с размер на училищен автобус, това е Мегалодон“.

Изследователят от университета в Канзас казва, че доказателствата за свръхнова или серия от тях помагат, за да се изяснят възможните причини за изчезването на много видове на границата Плиоцен-Плейстоцен.

„Всъщност досега не е имало никакво добро обяснение за голямото морско изчезване на видове“, казва Мелот. „След като знаем, че нещо се е случило и кога се е случило, за първи път наистина можем да се впуснем и да търсим ефекта от радиацията по определен начин, който не е бил възможен преди, обяснява ученият“.


Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
18.09.2019
Последни новини