Нова теория за изчезването на динозаврите

Космическият обект, „убил“ динозаврите преди 66 милиона години, може да е бил фрагмент от комета, която е била повлияна от Юпитер.

Тази хипотеза предлагат астрономи от Харвардския университет в статия, публикувана в Scientific Reports. В проучването харвардският професор Аво Льоб  и астрофизикът Амир Сираж излагат нова теория, която може да обясни произхода и пътуването на този катастрофален обект.

Известно е, че преди около 66,5 милиона години астероид с диаметър около 10 км е паднал на Земята. Енергията от удара била около 100 тератона в тротилов еквивалент. В резултат на удара на полуостров Юкатан в Централна Америка се образувал кратерът Чиксулуб с диаметър около 180 км и първоначална дълбочина до 20 км. Ударната вълна и последвалото цунами убили огромен брой растения и животни. В атмосферата попаднали огромно количество прах, въглероден диоксид и сяра, което довело до катастрофални климатични промени и последващо изчезване на много видове.

Изследователите все още спорят за естеството на обекта, който се е сблъскал със Земята. Анализът показва, че това е въглероден хондрит, който е много рядък в близост до Земята. Размерът на "небесния камък" също е спорен.

Астрономите от Харвард предполагат, че става дума за фрагмент от дългопериодична комета от облака Оорт, който е бил повлиян от гравитацията на Юпитер. След като направила своеобразна „маневра“, кометата се приближила до Слънцето, където се разпаднала под въздействието на високи температури. Един от фрагментите в крайна сметка достигнал Земята и влязъл в атмосферата под ъгъл около 60 градуса.

Досега се смяташе, че кометите попадат в близост до Слънцето и Земята дори по-рядко от големите астероиди. Но изчисленията на астрономите показват, че под влиянието на привличането на такива големи планети като Юпитер, някои комети могат да променят своята траектория.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини