Пчелари от цялата страна излизат на протест

Пчелари от цялата страна излизат на протест пред Министерство на земеделието, храните и горите. Основните им искания са да бъде изплатена държавна помощ "de minimis" заради ниските добиви и загубите през тази година и да се уреди трайно субсидиране в сектора. Настояват за 40 лв. обезщетение на пчелно семейство, а не за отпуснатите от министерството 5 лв.

Пчеларите искат да узнаят и какво се прави за ограничаване на използването на пестициди в земеделието, основна причина за измирането на пчелите.

Протестът е по повод многобройните нерешени проблеми в сектора, искаме подпомагане по схемата "de minimis". Отпуснатата сума не удовлетворява пчеларите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Михаил Михайлов, председател на Обединения пчеларски съюз.

Другият проблем, за чието решаване настояват пчеларите, е да могат да бъдат субсидирани всички регистрирани пчелни семейства през новия програмен период.

Проблемът с отравянето на пчелите е голям, хиляди загиват при използването на опасни пестициди. Затова пчеларите настояват и да се създаде акредитирана лаборатория, която да прави анализ.

Обединението на всички дружества говори за сериозността на проблема. Това коментира Добрин Добрев, председател на Съюза на пчеларите в Добрич. Ние сме единствените земеделски стопани, които нямат равностойно подпомагане, каквото имат всички останали, допълни Добрев.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини