Анелия Крумова за втори път е лице на календар за българската памет

Единадесетокласничката от СУ „Петко Рачов Славейков“ Анелия Крумова за втора година е едно от красивите момичета, представящи български народни носии в календар, посветен на родолюбието и запазването на българската памет.

В Националния етнографски музей  бяха представени двата календара с народни носии за предстоящата година „Девойко мари хубава“ и „Три сестри“. Те са създадени от „Българските корени“ с помощта на ИЕФЕМ – БАН и носят своите специфични послания.

Фотографиите на Анелия са поместени в календара „Три сестри“, който е посветен на 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор и хилядите бежанци, които са потърсили спасение в България, понесли със себе си дрехите на гърба си, мъката и болката в сърцето си. Носиите в този календар са автентични, част от архивите на два музея в България - Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и Регионален исторически музей Бургас. На страниците на календара оживяват експонати от Македония, Източна и Егейска Тракия, Добруджа и Западните покрайнини.

„За мен е радост и гордост за втора година да бъда част от  "Българските корени". През лятото на 2016 година учителката ми по български език и литература Антония Маровска ми разказа за проекта "Българските корени" и ме свърза с главните действащи лица - Теди Милева и Петър Петров. Изпратих им мои снимки и ме харесаха. Първата ми среща с Теди и Петър беше в Златоград, където щяха да бъдат и снимките за календара. Голяма беше радостта ми, че ще бъда част от подобен проект, който ти предава магията на българското, кара те да почувстваш гордостта, с която красивата българка носи чудното съчетание от багри и очертания.И още по- голяма радост бе, че в лицето на Теди, Петър и екипа им, аз срещнах едни сърцати хора и невероятни професионалисти, които се превърнаха в много близки и обичани за мен.  И така, през 2017 година имах честта да бъда корица на календара им "Девойко мари хубава". Година по-късно видях на страницата им във фейсбук, че обявяват конкурс за модели, които да бъдат снимани за патриотични календари за 2019 година. В първия момент си помислих, че е безсмислено да участвам в кастинга, защото все пък съм била модел в техен календар миналата година. Но реших да пиша на Теди и се оказа, че за тях ще бъде радост отново да има мои фотографии. И ето ме и тази година, облечена в  празнична носия от село Папрадище, Велешко, заела страницата на месец май. Много хора ме питаха какво е чувството да си облечен в тази величествена дреха. Отговорът на този въпрос ме е затруднявал, затруднява ме и сега. Трудно е човек да опише чувството, което изпитва, когато е облечен в тази магична дреха. В душата ти е безмълвно. Усещаш само връзката с Българските корени. Усещаш я, жива е, живее в теб...“ Така емоционално разказва Анелия за пътя си до красивия календар. Не спира да изказва благодарности към Теди и Петър, както и към Антония Маровска.

Освен тези два календара екипът подготвя и календар, наречен "Корените на Разлог". Повече за работата на „Българските корени“ ще разкаже самият Петър Петров в едно от следващите предавания "Голямото междучасие" по БНР-Кърджали.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини