Репресии ли спряха протестите в Кърджали?

Около 20-тина души се събраха на обявения пешеходен протест снощи пред Паметника на Васил Левски в Кърджали. Хората, които присъстваха са категорични, че репресия от страна на полицията и собственици на предприятия е причината те да са толкова малко. Хората се страхуват, казват и дават за пример протестът в неделя, когато автошествието в Кърджали се отправи към Димитровград, за да се обединят протестиращите: 
На връщане от Димитровград, полицаите ни спират и искат само лични карти. Нищо друго. Не ги интересува колата крадена ли е, има ли документи, има ли застраховка. В момента, в който полицаят ми взима личната карта, пита колегата си - "Тия в списъка ли са?". Попитахме какъв е този списък, но не ни дадоха конкретен отговор, коментира един от протестиращите.  
Освен от полицията, хората били заплашвани и от техни работодатели: 
Фирми са предупредили служители да не протестират, иначе ще бъдат уволнени, казва една от протестиращите. Конкретен пример дадоха с таксиметрови шофьори, които са били заплашвани, че дори да бъдат изгонени от едната фирма, няма да бъдат наети от друга. 
Въпреки разочарованието на протестиращите, тези които се събраха са категорични, че няма да спрат, докато не получат промяна. 
Ние не сме обвързани с никоя партия и не искаме те да ни подкрепят, казаха събралите се. Те заявиха, че искат изцяло ново правителство и загатнаха, че вече се готви такова. 
Първа точка от протестната декларация на Националния бунт е, че искат президентска държава. Протестиращите в Кърджали също я подкрепят. Като част от тях симпатизират на сегашния президент на страната.
Единствената по-възрастна жена, която се присъедини към събралите се пред паметника на Апостола, заяви, че хората са малко, защото исканията им са много и объркващи. Тя посъветва младите, че трябва да се иска едно-поедно, като първо да се спре отдаването на концесии. 
Полиция между протестиращите нямаше. Полицаите бяха в готовност за опазване на реда, в страни от Паметника на Апостола, в паркирал полицейски бус. 
http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини