13 °C

Китайски учен обяви, че са се родили първите генно редактирани бебета (видео)

Изображение 1 от 2

  Китайски учен заяви, че са се родили първите в света деца от генетично редактирани ембриони. По думите на Циянкуи Хъ родили са се близначки, които той се е опитал да направи устойчиви към ХИВ.

  Засега няма научна публикация или рецензия, а само ексклузивно интервю за Associated Press, но научната общност вече го критикува за експерименти с хора с недоказанна ефективност.

  Първият експеримент в САЩ за редактиране на човешки геном чрез CRISPR/Cas9 бе успешно извършен през 2017 год., преди това аналогични опити има в Китай, включително върху жизнеспособни ембриони.

  При експериментите досега целта е била медицинска, а ембрионите впоследствие унищожени.

  През есента на 2017 г. британски учени публикуваха резултатите от своята работа, при която геномът на човешки ембрион е редактиран с изследователска цел.

  Редактирането на генома на цял ембрион води до предаване на измененията по наследство, което предизвиква опасения сред учени и политици. Няма консенсус относно юридическоия статус на такива изследвания в западните страни. В Китай е забранено клонирането на хора, но пряка забрана на редактиране на жизнеспособни ембриони няма, за разлика от САЩ.

  Циянкуи Хъ казва пред AP, че е редактирал ембриони на седем двойки, които участвали в програма за инвитро и засега само една е завършила с бременност и раждане. Пациентите си той намирал чес група ХИВ-активисти в Пекин. Ученият казва, че чувства огромна отговорност и обществото ще трябва да реши какво да прави по-нататък – да забрани или да разреши подобни изследвания.

  Преди експериментите с човешки ембриони, Хъ работел с мишки и маймуни. Той се опитал да „изключи“ гена CCR5, който кодира протеина, позволяващ на ХИВ да проникне в клетката. Общо той успял да редактира 16 от 22 ембриона 11 от които използвал в 6 опита, един от тях завършил с бременност и раждане. Следващи опити засега не се прождат, докато се установи безопасен ли е сегашният експеримент.

  По думите на Хъ едното от момиченцата е с редактирани две копия на въпросния ген, другото – едно копие, не са открити увреждания в други гени.

  Хъ твърди, че лично е обяснил на всички двойки, че имплантирането на жизнеспособни редактирани човешки ембриони не е извършвано досега. Той обещал на всички родили се впоследствие деца медицинска застраховка и редовни изследвания до 18 год и след това.

  Съгласно китайски  медицински документи, публикувани онлайн този месец (тук и тук), екип в Южния университет за наука и технологии в Шензен набира двойки за създаването на първото генно редактирано бебе, пише MIT techological Revue. Те не успели да научат нищо повече от него. Затова пък се появило видеото, в което той разказва за Лулу и Нана – двете здрави момиченца, родени устойчиви на ХИВ:

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
  28 фев 2020
  Последни новини