15 °C

Китайски учен обяви, че са се родили първите генно редактирани бебета (видео)

Изображение 1 от 2

  Китайски учен заяви, че са се родили първите в света деца от генетично редактирани ембриони. По думите на Циянкуи Хъ родили са се близначки, които той се е опитал да направи устойчиви към ХИВ.

  Засега няма научна публикация или рецензия, а само ексклузивно интервю за Associated Press, но научната общност вече го критикува за експерименти с хора с недоказанна ефективност.

  Първият експеримент в САЩ за редактиране на човешки геном чрез CRISPR/Cas9 бе успешно извършен през 2017 год., преди това аналогични опити има в Китай, включително върху жизнеспособни ембриони.

  При експериментите досега целта е била медицинска, а ембрионите впоследствие унищожени.

  През есента на 2017 г. британски учени публикуваха резултатите от своята работа, при която геномът на човешки ембрион е редактиран с изследователска цел.

  Редактирането на генома на цял ембрион води до предаване на измененията по наследство, което предизвиква опасения сред учени и политици. Няма консенсус относно юридическоия статус на такива изследвания в западните страни. В Китай е забранено клонирането на хора, но пряка забрана на редактиране на жизнеспособни ембриони няма, за разлика от САЩ.

  Циянкуи Хъ казва пред AP, че е редактирал ембриони на седем двойки, които участвали в програма за инвитро и засега само една е завършила с бременност и раждане. Пациентите си той намирал чес група ХИВ-активисти в Пекин. Ученият казва, че чувства огромна отговорност и обществото ще трябва да реши какво да прави по-нататък – да забрани или да разреши подобни изследвания.

  Преди експериментите с човешки ембриони, Хъ работел с мишки и маймуни. Той се опитал да „изключи“ гена CCR5, който кодира протеина, позволяващ на ХИВ да проникне в клетката. Общо той успял да редактира 16 от 22 ембриона 11 от които използвал в 6 опита, един от тях завършил с бременност и раждане. Следващи опити засега не се прождат, докато се установи безопасен ли е сегашният експеримент.

  По думите на Хъ едното от момиченцата е с редактирани две копия на въпросния ген, другото – едно копие, не са открити увреждания в други гени.

  Хъ твърди, че лично е обяснил на всички двойки, че имплантирането на жизнеспособни редактирани човешки ембриони не е извършвано досега. Той обещал на всички родили се впоследствие деца медицинска застраховка и редовни изследвания до 18 год и след това.

  Съгласно китайски  медицински документи, публикувани онлайн този месец (тук и тук), екип в Южния университет за наука и технологии в Шензен набира двойки за създаването на първото генно редактирано бебе, пише MIT techological Revue. Те не успели да научат нищо повече от него. Затова пък се появило видеото, в което той разказва за Лулу и Нана – двете здрави момиченца, родени устойчиви на ХИВ:

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
  21 ное 2019
  Последни новини