Славейковци с призив за поддържане монументите на училищните патрони

По случай патронния празник на СУ"Петко Рачов Славейков", който се проведе миналата седмица и ознаменува 34-тата годишнина на най-голямото училище в южна България, 30 ученици от Школата по история "ИстОрика" пропътуваха разстоянието от Кърджали до София, за да се погрижат за пореден път за гроба на своя патрон.

Това е традиция, която славейковци спазват вече много години и дават пример за сериозно отношение към монументите, свързани с живота и делото на българите, заслужили да бъдат патрони на училища в страната.

Тази година младите историци отправиха призив към своите връстници от цялата страна да последват този пример и да се погрижат за гробовете на своите училищни патрони.

Призивът ще бъде изпратен и до Министерството на образованието и науката за съдействие и разпространение на идеята.

Екип на телевизия БТВ бе на мястото на гроба на Петко Славейков и направи запис на призива, който ще бъде излъчен в национален ефир днес.

ПРИЗИВ

Ние, членовете на Школата по история „ИстОрика“ при СУ „Петко Рачов Славейков“, гр. Кърджали, призоваваме  училищата от цялата страна, които носят имена на национални герои, творци, общественици и учени, родени и починали в България, да се включат в ученическото движение „Почит и грижа към монументите на училищните патрони“ и да последват примера ни да поддържат гробищните паркове на патроните си.

От 25 години полагаме грижи за гроба на Петко Рачов Славейков, като за целта всяка година на 17 ноември група наши изявени съученици пропътуват разстоянието от Кърджали до София.

Призоваваме Министерството на образованието и науката да подкрепи идеята и отдели нужното внимание за възстановяване и грижа на монументите, като наред с това може да се инициират и други дейности в знак на почит към последния дом на българските герои – радетели за свобода, просвета, култура и знания, отдали живота си за духовния просперитет на България.

                                                                        

17.11.2018 г.Школа „ИстОрика“

   гр.Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини