Милко Багдасаров подкрепи кмета за цесия за сметосъбирането, опозицията гласува против

Изображение 1 от 4

    Председателят на групата съветници на БСП в местния парламент и президент на Волейболен клуб „Арда“ Милко Багдасаров единствен от опозицията подкрепи предложението на кмета инж.Хасан Азис да бъде подписана цесия с фирмите осъществяващи сметосъбирането и сметопочистването в общината. Багдасаров подчерта, че така той изпълнява обещанието си дадено на спортните клубове. Той изрази мнението, че само чрез подписването на цесия , общината ще може да продължи да отделя пари за спорта. Багдасаров отбеляза , че оценката на групата съветници на БСП в Общинския съвет за финансовото състояние на общината е негативна. Той обаче мотивира вота си с няколко аргумента. Багдасаров посочи, че администрацията няма друга алтернатива в създалата се ситуация. В противен случай ни очаква намеса на частен съдебен изпълнител и космически такси и лихви. Не сме страна в цесията. Тя е между фирма и банка. Ние обаче трябва да имаме становище, смята съветникът от БСП. Той изрази мнение, че цесията ще има дисциплиниращ характер за разходите на общината.

    Община Кърджали има договор с фирмите „Грийн Партнърс“ и „Зауба“. Първият е за сумата от 24 млн.лева, а вторият за 1,8 млн.лева. Задълженията към „Грийн партнърс“ надхвърлят 8 млн.лева,а към „Зауба“ над 1,5 млн.лева. Само наказателните лихви за нередовно изплатени фактури възлизат на 1, 1 млн.лв. Двете фирми са сключили договори за цесии с Д-Банк, която обслужва общината. Поради това и лихвата е ниска-2,8%.

    Дебатът дали местния парламент да упълномощи кмета да подпише цесията бе изпъстрен с метафори и дори с остри квалификации. Опозицията сравни Общината с потъващ кораб. От ДПС заявиха че пожарникарски маркуч от ГЕРБ източва водата от морето, в което той плува.

    Председателят на групата съветници от ГЕРБ Огнян Иванов нарече кметът зъл гений, виртуоз , който перфектно е измислил и осъществил схемата по подписването на цесията. Той упрекна председателя на местния парламент Раиф Мустафа, че е подходил некоректно и до последно съветниците не са имали официално становище от банката. От 25 месеца на фирмите не е плащано. Къде са парите попита Огнян Иванов.

    Радослав Милев, председател на групата на РБ посочи,че дължимата сума е 12 млн.лева. Вие се държите така,все едно , че фирмата ще ни дава тези пари, а не ние на нея. Тази фирма не е санкционирана с нито един лев, а претендира за 1,1 млн.лева, подчерта Радослав Милев. Той цитира становище на Сметната палата, според което постъпленията от такса „смет“ не могат да се използват за други дейности.

    Зам.председателят на местния парламент Кадир Мустафов стисна ръката на кмета и го поздрави за успешната договорка с банката. Благодарение на нея Община Кърджали ще спести 1,6 млн.лева. Друга банка би ни взела 2,7 млн.за наказателни лихви, а Д-банк само 1,1 млн.

    Това е мекия вариант.Банката е дългосрочен партньор на Общината ,посочи съветникът Байрам Байрам.

    Кметът Хасан Азис отбеляза,че не трабва да се прави трагедия. Общината има цесия и с фирма „Титан-Клинър“, която обслужва редовно, посочи градоначалника. Той каза, че общината е постигнала успех трансформирайки краткосрочен дълг дългосрочен. Кметът направи равносметка на последните 10 години и натрупаните задължения. Той изчисли,че само за съфинансиране на проекти и допълнителни разходи по тях общината е похарчила 9 млн.лв. 8 млн.лева са отишли за горива на социалните заведения, без да се покриват от приходи. Кметът изрази убеденост,че очаква в бъдеще по добро отношение на централната власт към общините.

    Председателят на групата съветници от ДПС Мухаррем Мухаррем подкрепи цесията, като заяви, че за това ще гласува цялата група.

    Кметът получи 24 гласа „за“ предложението си.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини