Караянчева на аудиенцията си при Негово Величество император Акихито

С мощната си икономика Япония е ключов фактор в регионалната и международната политика, заявих по време на аудиенцията си при Негово Величество император Акихито.
Допълних още, че страната е третата икономика в света и на едно от челните места по технологични постижения и иновации. Отбелязах, че стратегическото партньорство между ЕС и Япония и интересите на България за привличане на инвестиции и технологично развитие са причината за приоритетното място на българо-японските отношения във външната ни политика. Българска делегация, водена от мен, е на официално посещение в Токио.
Подчертах пред император Акихито, че 2019 г. ще е важна за двустранните отношения между България и Япония, защото ще бъдат чествани две годишнини – 110 г. от началото на контактите между двете страни и 80 г. от установяване на дипломатическите отношения. Те ще бъдат отбелязани с богата културна програма и размяна на визити на високо равнище, което ще допринесе за по-нататъшното опознаване и сближаване на двата народа и ще даде импулс на двустранния обмен във всички области от взаимен интерес.
Допълних още, че българският народ традиционно храни дълбоки чувства на симпатия и уважение към японския народ за неговото трудолюбие, толерантност и богата духовна култура. Япония е изключително популярна в България със своята уникална култура, принос в световната цивилизация и икономически и технологични постижения, подчертах на срещата. Благодарих за оказаното топло гостоприемство и внимание, което възприемаме като израз на уважение и на приятелски чувства към България.
В състава на българската делегация са заместник-председателят на Групата за приятелство България – Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини