9 °C

Тази нощ връщаме времето с час назад

В 4 часа сутринта на 28 октомври връщаме стрелките на часовниците с един час назад.

С промяната страната ни се преминава към зимното часово време.

През последните месеци темата за промяната на часовото време е широко обсъждана.

Европейската комисия инициира обществен дебат по темата за смяната на времето. Онлайн запитването на ЕK стартира на 4 юли и продължи до 16 август.

Допитването показа, че мнозинството от гражданите на ЕС предпочитат времето да не се сменя, а вместо това целогодишно да се използва лятното часово време.
Решението обаче остава в компетенциите на правителствата на държавите членки.

Европейската комисия предлага от следващата година сезонната смяна на часовото време да отпадне. До месец април 2019 година страните трябва да съобщят дали предпочитат да останат за постоянно с астрономическото (зимното) или лятното часово време. 

Темата предизвика обществен дебат и у нас. 
News.bg припомня някои от допитванията до българите по въпроса.

Социологическата агенция "ЕкзактаРисърч Груп" направи сондаж, който изследва същия въпрос: Кое време - лятното или зимното - да се прилага като постоянно у нас занапред?

Въпросът - "Европейската комисия предлага от следващата година сезонната смяна на часовото време да отпадне и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното. Кое часово време бихте желали да се приеме занапред като постоянно в България - лятното или зимното?"

Резултатите: 
48% от българите предпочитат в България да се въведе за постоянно зимното часово време. 
32% пък са на мнение, че лятното часово време е по-добро.

Проучването на "Екзакта" отбелязва висок процент българи, които нямат мнение по въпроса. Над 20% от анкетираните са посочили, че не могат да преценят. Разбивка на данните показва, че най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

Привържениците на позицията зимното часово време, които имат превес с 20% спрямо тези на лятното, са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.
В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Социологическата агенция "Галъп интернешънал" също направи анкета по темата. 
Въпросът: Трябва ли да се сменя въобще часовото време?

Резултатите сочат, че 59% от българите не подкрепят смяната на часовото време през пролетта и есента. 
Само 13% от сънародниците ни одобряват сезонната промяна на времето.

Отново се констатира голям процент българи (20%), които нямат мнение по този въпрос, въпреки шумния обществен диалог по темата. 8% пък са се затруднили да отговорят.

На 11 октомври, четвъртък, приключи националното допитване до гражданите за определяне на лятно или зимно часово време.

Резултатите - 96% от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време. 

Националното допитване обаче отчита резултати, обратни на тези от проучването на "Екзакта" - 51% от българите предпочитат лятното часове време, а 38% - зимното. 

В националното допитване коментари са дали над 17 000 българи, а в това на "Екзакта" - 1 000 българи.

Преди малко повече от година в своя анкета news.bg попита читателите си:
"Как ви се отразява смяната на времето?"

Възможните отговори:
1. "Не я усещам"; 
2. "До няколко дни се сменям и аз"; 
3. "Един месец съм като болен"; 
4. "Тази смяна е добре, пролетта е ужас"; 
5. "Дразни ме принципно".

Към 27 октомври 2018 година резултатите от анкетата сочат, че най-много от респондентите са посочили, че смяната на времето ги дразни - 33.7%.

В другата крайност - 22.2% от участвалите сочат, че не усещат смяната на часовото време.

18.4% отговарят с третия отговор - "Един месец съм като болен".

13% от читателите на news.bg са посочили, че ефектът от смяната на времето трае само няколко дни, а 12.7% - че смяната на часовото време е добра, защото "пролетта е ужас".

Сумарно, хората отговорили против смяната на часовото време (отговори 3 и 5), са 52.1% от всички участници. 
Тези, отговорили по-скоро положително за смяната на часовото време (отговори 1 и 4), са 34.9% от всички.

news.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини