Данъкоплатците са единствените наказани за потопа в с. Бисер. Преглед на печата

24 часа

Пращат 250 от МВР в пенсия

250 служители в администрацията на МВР ще бъдат съкратени догодина, защото вече са пенсионери. Причината е, че държавните служители вече не може да остават на постовете си, ако са излезли в пенсия. Промяната в Закона за държавния служител е разписана в проектозакона за бюджет 2019 г. Финансовото министерство предлага и друга възможност за пенсионерите - да бъдат наети на обикновен трудов договор. Тези промени ще засегнат и администрацията, но не и униформените служители в отбраната и на МВР. Вътрешният министър Младен Маринов вчера категорично отрече спекулации, че 5000 ще бъдат съкратени.

Труд

Борисов спря ценоразписа на Менда в застраховането

Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, според които ще се въведе таван за неимуществените обезщетения при катастрофа. Мотивите на Борисов са, че липсва широк обществен дебат по темата.

Промените бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ само преди дни на заседание в Народното събрание между първо и второ четене на измененията на Кодекса за застраховането.

Стоянова предложи най-високата сума за неимуществени вреди да е 20 хил. лв. обезщетение за съпруга или човека, с когото е съжителствал загиналият. Тази сума се предлага и за децата, включително осиновените, както и за всеки родител, включително осиновител. По 15 хил. лв. да се полагат за всеки брат или сестра, а по 5 хил. лв., по изключение, за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия.

Монитор

Всеки десети с мерак за оръжие е психар

Всеки десети кандидат, който иска да вземе разрешително за оръжие, се оказва психар. Това показва проверка на "Монитор" в редица здравни заведения, които са оторизирани да издават документ за психическа годност на кандидати за придобиване на пистолет или ловна пушка.

Според повечето лекари около 10% от кандидатите не са успели да преминат психотеста, който не е никак сложен. Това ще рече, че всеки десети, който иска да закачи пистолет на колана си, има някакви психически отклонения.

Стандарт

Адемов: Има двоен стандарт във властта

Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че партията ще участва активно в обсъждането на бюджета за следващата година. Той не уточни дали във вторник ще се регистрират, за да подпомогнат кворума, когато започва дискусията. Но обяви, че при гласуването ще бъдат "против", защото бюджетът е предизборен и неефективен. Той цитира думи на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че близо 6 милиарда лева се наливат предизборно в нереформирани системи. А предвижданото увеличение с 10 процента на заплатите на държавните служители, Адемов определи като "купуване на лоялност с бюджетни средства".

Сега

Данъкоплатците са единствените наказани за потопа в с. Бисер

Пострадали от наводнението в хасковското село Бисер на 6 февруари 2012 г. спечелиха нова порция обезщетения срещу община Харманли и Министерството на отбраната - за 280 хил. лв. Преди година първите потърпевши, завели дела, спечелиха на първа инстанция общо 570 хил. лв. заради удавените си родители. Така сумата вече гони 1 млн. лв. и това е само началото. При бедствието, когато се скъса стената на язовир "Иваново", се удавиха осем души, а приливната вълна отнесе повечето постройки в селото и унищожи покъщнината. В резултат в Софийския градски съд бяха заведени над 30 дела за обезщетения и е сигурно, че те ще бъдат спечелени, а данъкоплатците ще платят за безотговорността на управляващите.

Капитал дейли

Възходът на енергийните цени

Измамното спокойствие в енергетиката през последните три години в комбинация с умерения икономически растеж успя да изтрие спомените за поскъпващите ток, парно и природен газ. Но днес ситуацията вече е друга. Още следващия месец потребителите ще усетят тежестта на решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране, с които на няколко пъти бяха повишени тарифите на топлофикациите и "Булгаргаз". Поскъпването ще продължи и през новата година, когато неизбежно ще има и съществен скок в цената на електроенергията.

Дума

Старите печки излизат от употреба до 2024 г.

От 2020 до 2024 г. старите замърсяващи печки за отопление трябва да бъдат заменени с уреди по европейски екостандарти или жилищата да се газифицират. Няма да се продават въглища с високо съдържание на пепел и сяра и на дървата със съдържание на влага над 25 процента. Продажбата на дърва за огрев на килограм ще бъде забранена и търговците ще трябва да пресмятат цените й само в кубически метри. Освен това свободният добив на дърва в гората ще трябва да се ограничи само през пролетта, а през юни и юли бъде забранен, за да има време до зимата те да изсъхнат добре. Това са част от мерките, които предвижда Националната програма за подобряване на качеството на въздуха до 2024 г., публикувана за обществено обсъждане.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини