Узаконяват доплащането за здраве. Преглед на печата

24 часа

Сменят формулата за пенсиите

Националният осигурителен институт е предложил нова промяна във формулата за изчисляване на пенсиите и правителството я обсъжда. Това обяви социалният министър Бисер Петков.

Промяната предвижда във формулата да влиза осигурителният доход на кандидатите за пенсия, който е натрупан след 1 януари 2000 г., а годините 1997, 1998 и 1999 да отпаднат от нея.

Труд

"Галъп": Българите масово са недоволни от модела на пътната безопасност

Качеството на пътищата у нас също се оценява ниско. Хората възприемат подчертано негативно и цялостната законодателна рамка и имат много повече изисквания към формите на контрол по пътищата. Сред онези, които шофират, мненията са още по-ярко изразени.

Повод за сондажа е повишената напоследък чувствителност сред обществото по темата с пътната безопасност.

Само 10% от интервюираните са доволни от сегашния модел у нас, който се характеризира на практика със споделена отговорност между институциите.

Монитор

БГ паспортът най-губен в Германия

Временни паспорти се издават за три групи. Първите две са бебета, чиито родители са българи, все още нямат ЕГН и са родени в чужбина, а също и деца до 18 години. Почти две трети от пасаваните са били именно за тях - т.е. на практика най вече за деца на нашенци, живеещи трайно зад граница.

Останалите 30%, или близо 8500 обаче са получени от третата група - българи, които са изгубили паспорта си, бил е откраднат или повреден или пък документите им са били с изтекъл срок. Почти същата е тенденцията и за тази година - от януари досега временните документи са общо малко над 17 500.

Стандарт

Здравният министър предлага два алтернативни модела за здравеопазването

Министерството на здравеопазването за момента предлага два алтернативни модела за бъдещо развитие на здравеопазването. Това каза ресорният министър Кирил Ананиев по време на Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването. Той изтъкна, че промяната в здравно-осигурителния модел е належаща. "Новият модел, който изберем, трябва да работи за българските пациенти", посочи той. Министър Ананиев каза, че е необходимо да се достигне до висока степен на съгласие и след това да се предприемат мерки е законодателството.

Сега

Парното ще поскъпне с между 3 и 9 на сто от 1 октомври

Парното ще поскъпне с между 3 и 9 % за различните градове от 1 октомври, показват изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тя прие с доклад, че от същата дата природният газ ще повиши цената си с близо 14%. В комисията днес имаше обсъждане на цените. Парното и топлата вода няма да поскъпнат от следващия месец в Русе, Перник, Сливен и Габрово. За София повишението се очаква да е около 8%, което означава, че от началото на годината топлинната енергия в града поскъпва с 16% след като от 1 юли цената бе повишена с над 7%.

Капитал дейли

Здравният министър: Хората да плащат повече, а конкурентни каси в далечното бъдеще

Здравният министър Кирил Ананиев представи два варианта за промяна в здравния сектор. Първият е демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, която ще се конкурира за пълните здравни вноски със застрахователните компании. При него здравната вноска не се увеличава. При втория държавната здравна каса ще плаща евтините услуги, а тези над 700 лв. ще се покриват от здравна застраховка, която ще бъде около 12 лв. месечно за всеки. При този вариант легалните плащания за здраве се увеличават. Ананиев е поддръжник на задължителната застраховка и твърди, че конкуренция на каси е възможна, но едва след години.

Дума

Узаконяват доплащането за здраве

Национално договорени цени на медицинските услуги предвижда единият от вариантите на здравноосигурителния модел, представен от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Ако лечебните заведения имат по-високи цени, пациентът ще доплаща.

Легализира се доплащането, коментира депутатът от БСП проф. Георги Михайлов по време на дискусията. А според омбудсмана Мая Манолова от представения модел не става ясно какво ще получат гражданите срещу 12 лв. допълнителна задължителна застраховка.

Ако лечението на пациента е над определената национална цена, в която влизат вноската към НЗОК и задължителния застраховател, пациентът ще доплаща кеш или от доброволната си застраховка.

Не е ясно кой поема лечението на деца, бедни, неосигурени.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    митю клявката
    3 0
    11:23, 27 сеп 2018
    Айдеее,ГЕРБ ни Е*АХА и майката,и бащата,и бабата...и.......
Последни новини