ЕС ще глобява за манипулиране на избори

 Да се налагат глоби на групи, които злоупотребяват с данните на избирателите, за да повлияят на изборите, предложи Европейският съюз. Целта е да не се допусне повторен скандала, като този  с Cambridge Analytica и "Фейсбук", особено по време на изборите за Европейски парламент през май догодина, съобщава "Ройтерс".
 
Регулаторните органи на ЕС се стремят към повече правомощия за защита срещу нарушения на неприкосновеността на личния живот, след като данните на милиони граждани на ЕС бяха сред онези, използвани от британската политическа консултантска компания Cambridge Analytica за създаване на профили на гласоподаватели и оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.
 
Предложението идва на фона на опасенията, че партии, противници на ЕС, или злонамерени чуждестранни актьори ще се опитат да манипулират изборите за Европейски парламент през следващата година.
 
"Трябва да защитим нашите свободни и честни избори", настоя председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на ежегодната си реч "За състоянието на съюза". Той призова за "нови правила за по-добра защита на нашите демократични процеси от манипулации от трети страни или частни интереси".
 
Мярката по-конкретно е насочена към политически партии и политически фондации със заплаха от глоба до 5% от годишния им бюджет, ако те нарушават правилата за защита на личните данни с цел да повлияят на дадени избори.
 
За да се предпази от дезинформационни кампании, Европейската комисия също така ще поиска от националните правителства да направят политическата реклама онлайн обект на по-строги правила за прозрачност.
 
Проектопланът ще се нуждае от одобрението на националните правителства и Европейския парламент, за да се превърне в закон.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини