Хасан Азис:Приключваме предсрочно ремонтите на училищата, подраняваме от 2 до 3 месеца

Приключваме предсрочно ремонтите на училищата в Кърджали, като подраняваме с месец и половина до 3 месеца. По договор фирмите-изпълнителки са се ангажирали  да изпълнят строително-монтажните работи  за 180 дни или 6 месеца. По настояване на Община Кърджали те работят усилено в съботите и неделите, както и на удължен работен ден. По този график ремонтите в ОУ”П.Яворов”  и ОУ „ Св.св.Кирил и Методий”приключват  3 месеца по-рано, в СУ”Отец Паисий”-2 месеца,а в ЕГ”Хр.Ботев” и СУ”П.Р.Славейков” с 1,5 месеца. Това съобщи пред журналисти кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис.

Той посочи,че учениците ще влязат в ремонтираните си шола по следния график:ОУ"П.Яворов" на 17 септеври;в "СУ"Отец Паисий" на 30 октомври;ЕГ "Хр.Ботев" и СУ"П.Р.Славейков" на 20 ноември.

  Градоначалникът подчерта, че се насажда напрежение и страх от провал на учебната година. Провал щеше да има, ако бяхме започнали в края на учебната 2017/2018 г., когато учениците приключваха и се оформяха годишните оценки подчерта кметът.

Хасан Азис направи преглед на сроковете по процедурите, като отбеляза, че Общинска администрация се е придържала стриктно към закона. Договорът за безвъзмездна финансова помощ е бил подписан на 29 септември 2017 г. Преди това са подготвени техническите проекти и строителни разрешения. Процедурата по избор на изпълнител приключва на 20 декември 2017 г. В нея участват 15 фирми. Спазен е тримесечния срок,предвиден от закона. На 9 юли 2018 г.е сключен първият договор с изпълнител, след като е изтекъл срокът за обжалване. До седмица са сключени и останалите договори. Седмица след това започват ремонтните дейности т.е на 15 юли, непосредствено след приключване на учебните занятия.

  Градоначалникът отбеляза, че се прави опит да се подвежда общественото мнение, което не е в интерес на кърджалийци. Обществеността на града поиска 65% от средствата в предвидената инвестиционна програма да бъде насочена към образователната инфраструктура и ние се съобразяваме с това, подчерта инж.Хасан Азис.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини