Безопасността на децата е основната причина за изнасяне на занятията от ремонтираните училища

    Безопасността на децата е основната причина за изнасяне на учебните занятия извън ремонтираните училища. Това е основното за което настояват родители и преподаватели. Проведоха се инструктажи за безопасност с педагози. В първия учебен ден ще продължат с учениците. Целта е да се избегнат всякакви рискове. Това заяви пред журналисти по време на брифинг на колела кметът Хасан Азис. По традиция той шофираше бус , с който представители на медиите обиколиха ремонтиращите се школа, за да проверят състоянието на ремонтните дейности. Кметът подчерта, че поддържа връзка с държавните институции , от които зависи безопасността на децата и се взимат всички мерки като стриктно се спазват инструкциите.

    Преподаватели и персонал проявяват истински героизъм, за да съкратим сроковете за ремонтните работи. Трябва да се знае, че не става дума за саниране , а за основни ремонти, подчерта градоначалникът. Директорите докладваха , че се извършва подновяване на покривните покрития, топло и шумоизолацията, парното, ел- инсталацията, дограма. Ремонт предстои на дворове, игрища вертикална планировка. Ще заработи и закрития плувен басейн в Езиковата гимназия.

    Кметът инж.Хасан Азис бе категоричен ,че учебната година ще започне нормално, че провал няма да има. Смятам, че на 15 ноември всички , ученици ще се върнат по родните школа.

    Градоначалникът обяви, че по време на инициативата „Да изчистим България заедно“ ще бъде в едно от училищата, за да участва в почистването и подготовката за учебните занятия. Той демонстрира умения в боядисването и пренасянето на чинове. Призова всички родители и големи ученици да се включат в почистването за да помогнат на своите преподаватели.

    Директорите на училищата в ремонт споделиха пред градоначалника, екипа му и медиите готовността си да започнат учебните занятия. Според директорът на СУ“П.Р.Славейков“ Милко Багдасаров всички деца от 1 до 7 клас ще учат в класните си стаи. Общо те ще бъдат 1200 ученици. Само 450 ще водят занятия навън. В „Яворов“ ще се работи в събота и неделя за да може на 17 септември откриването на учебната година да бъде в двора на школото. Йорданка Чавдарова ,директор на Езиковата гимназия посочи ,че само 184 осмокласници ще учат извън сградата в СУ“Вл.Димитров-Майстора“. Тя изрази задоволство, че фасадата на сградата е запазена в автентичния и облик.Уверихме се на място, че фирмата изпълнител лепи плочка по плочка,за да съхрани уникалната фасада. Поставени са в сградата специални паник врати,за защита при пожари. Ръководството на ОУ“ Св.св.Кирил и Методий“ декларира готовност да започне учебни занятия на 17 септември в двата напълно ремонтирани етажа на школото. Най-тежка е задачата на директора на СУ“Отец Паисий“ Златко Атанасов. Неговите ученици ще започнат занятия на четири места в централната част на града. Той показа подготвените в сградата на Филиала „Любен Каравелов“ класни стаи за първокласниците.

    Бе поставен въпросът за достъпа до класните стаи на деца в неравностойно положение. В ОУ“Яворов“ ще се монтира асарнсьор и робот, а в останалите училища елеватори и платформи.

    Надявам се с този брифинг да сложим край на политизирането на проблема с ремонтите и търсенето на виновник за изнасянето на занятията от някои от школата,посочи кметът.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини