Треви и комари завладяха гробищата в Кърджали

Силно възмущение изказа пред Радио Кърджали гражданин, който е бил жестоко нахапан от комари, когато е посетил гроба на своите родители. Той е разговарял с работниците и е разбрал, че дори и те се страхуват да влизат в буйната растителност. В Наредбата на общинското предприятие е залегнало изискването всеки да се грижи за гроба на своите близки. Но възмутеният гражданин не приема това условие, тъй като пръскането срещу комари не може да се извърши от всеки един човек, а изисква масирано третиране на големи площи. Той се е натъкнал и на неработещи чешми, поради липса на кранове. Това е оставило посетителите на гробищния парк без необходимата им вода, въпреки че са платили за нея на входа.
От 20 години посещавам гробищата и съм възмутен, защото от 20 години в такова състояние никога не съм ги виждал - толкова занемарени и толкова неподдържани. Това е абсолютно престъпно поведение отстрана на общинските власти. Първият проблем е, че тревата вече надхвърля пояса на средно висок човек, вторият проблем, който може да доведе и до епидемия, са комарите, разказа за Радио Кърджали нашият слушател.
Комарите не са единствения проблем за посетителите на християнските гробища в Кърджали. Най-вече те се оплакват от непочистените пътеки, по които на места растителността стига и до метър и 80 и не могат да стигнат до гробовете на своите близки. Ясно е, че гробните места са ангажимент на близките на покойниците, но пътеките и общите пространства трябва да се почистват от общинското предприятие, коментира един от анкетираните. 
За сигналите, които получихме в радио Кърджали, за невъзможността да се стигне до гробовете на християнските гробища в областния град, заради неокосените треви и наличието на комари ние потърсихме и официалното становище на директора на Обреден дом Кърджали Моника Атанасова. 
Общи са задълженията и болките ни относно състоянието на нашите гробища. Общи са, защото и гражданите трябва да почистват гробните места и прилежащите им окологробни пространства, каза в изявление за Радио Кърджали Моника Атанасова. Стотици гробове пустеят и са покрити с бурени, но никой наследник не е дошъл да поиска да почистим. 10 лева е почистване на гроб, 15 лева е с окологробното пространство, обясни Атанасова.
Ние като общинска фирма сме длъжни да поддържаме общите пространства и алеи. Може и да не повярвате, но всеки ден косим, сечем храсти и клони, копаем гробни места и благоустрояваме, нямаме почивен ден. С десет души гробари и четири допълнителни извънредни бройки общи работници, които косят и чистят храсти от октомври до този момент, заявявам, че не сме спрели и за ден. Въпреки че през април пръскахме и имаше ефект, след дъждовете от май до юли тревите избуяха и каквото и да правим, не успяваме да смогнем, каза още Моника Атанасова.
Общинският съветник от Реформаторския блок Радослав Милев многократно е получавал устни сигнали от граждани, а и сам се е убедил какво е състоянието на гробищния парк. Той е готов да внесе предложения за промени в Наредбата на общинското дружество "Обредни дейности", за да се подобри неговата работа.

Подписка с над 150 жалващи се е получена и от общинските съветници от ГЕРБ, каза за радио Кърджали  Огнян Иванов. На председателски съвет темата със състоянието на християнския гробищен парк в областния град е била един от основните акценти. "Не искаме да политизираме случая, затова дадохме срок от 30 дни общинското предприятие да почисти, а ако това не се случи, въпросът ще влезе за решаване на общинска сесия", обясни още Иванов. 
По темата работиха Валентина Иванова и Галина Авренлиева. 
http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини