Празник на терлика за 13-ти път в Дъждовница

Тази година празникът на Терлика е кърджалийското събитие в Националния културен календар за отбелязване на Европейските дни на наследството’2018. Темата на 13-тото издание на фестивала в Дъждовница е: „Следвай нишката и стани част от плетката“, а предизвикателството е, че освен дните на културното наследство, тук ще бъдат отбелязани по подходящ начин няколко световни празници, които се честват същотози септември: Еврейската Нова 5779 година, Мюсюлманската Нова 1440 година и Денят Ашуре.В чест на това празникътще трае 3 три дни /7, 8 и 9 септември/ и се провежда с логистичната подкрепа на районното мюфтийство и Организацията на евреите в България „Шалом“.

На 8 септември традиционната концертната програмаза първи път ще започне с мевлид в селото, към който ще се присъединят кметът Хасан Азис и неговият екип. Следвайки поканата на Министерството на културата при възможност храмовете в страната да отбележат дните на културното наследство, местната джамия с подкрепата на районното мюфтийство ще призове за почит към европейското културно наследство и къмдобритедела, свързани със съхранението му.

През първия ден на празника, 7 септември,  младежи и деца от екипа на Арт движение Кръг ще рисуват и изписват дизайнерски пана с информация и илюстрации за европейските и световните празници, които ще бъдатотбелязани в селото, а на 8 септември Дъждовница ще се събуди украсена с тези десетки произведения, които ще висят от нишки, прокарани през целия площад. Гостите ще могат четат висящи във въздуха текстове от класически произведения и митове, от „Илиада“, от Стария завет и пр. „Съществуват 7 чудеса на света, 6 континента, 5 звездни лъча, 4 посоки на света, 3 световни океана, 2 очи и… НИШКАТА!Ние всички сме част от нишката на живота и наш дълг е да участваме в създаването на плетката“ – казват от Арт движение Кръг.

На 8 септември тридневната програма ще завърши със спортно състезание между младежки отбори от Дъждовница, Пенево, Енчец и Костино.

Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини